Aktualno Županija

Karlovčanima od lipnja skuplji odvoz otpada

Na javnoj raspravi odluka koja definira fiksni dio cijene, varijabilni nakon toga.

Karlovčani će odvoz otpada u drugoj polovici godine plaćati po višoj cijeni od sadašnje, no koliko će to poskupljenje biti, znat će se nakon određivanja varijabilnog dijela cijene. Onaj fiksni, po prijedlogu odluke dugog naziva – o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada – bit će za sva kućanstva jednak, mjesečno 40,79 kuna bez PDV-a, a za ostale, u sedam podgrupa, 71,39, također bez PDV-a. Usporedbe radi, trenutno je po stanu sa jednim članom 24,24, bez PDV, ubuduće će fiksni dio biti isti i za jednočlana i, primjerice, sedmeročlana kućanstva.

– Sada je cijena odvoza otpada jedna od najnižih u Hrvatskoj; na snazi je od 2013. godine, zbog rasta troškova u tom vremenu, tvrtka više ne može normalno poslovati i unatoč svim našim naporima da smanjimo povećanje ipak će se dogoditi, a najviše za one s jednim i dva člana; puno manje će biti za one s 4,5 članova kućanstva. Identičan iznos fiksnog dijela ne omogućava nam da smanjimo cijenu za stanove gdje živi jedna ili dvije osobe, kazao je na današnjoj pressici direktor Čistoće Tomislav Polić, pojašnjavajući da je u prijedlogu nove odluke upravo dio koji se odnosi na cijenu najveća promjena u odnosu na važeću odluku.

Taj je prijedlog na javnom savjetovanju do 11. veljače pa i iz Grada i iz Čistoće pozivaju i stručnu i zainteresiranu javnost da u njemu sudjeluju svojim prijedlozima i sugestijama kako bi Karlovac dobio što kvalitetniju odluku. Nakon što o njoj svoje mišljenje da Vijeće za zaštitu potrošača i usvoji je Gradsko vijeće, slijedi određivanje varijabilnog dijela cijene i novi cjenik, na koji suglasnost mora dati Vijeće za zaštitu potrošača i gradonačelnik pa se njegova primjena može očekivati u krajem prve polovice godine. Karlovčani će po njemu plaćati višu cijenu prikupljanja i odvoza otpada, no koliko, Polić nije precizirao.
– Varijabilni dio nije dio ove odluke, ali po kalkulacijama koje smo radili, iznos će biti bar 1/3 ukupnog računa, ovisno koliko ljudi budu odvajali otpad, odnosno, koliko budu imali miješanog otpada, rekao je Polić.
Odgovarajući na pitanje hoće li u Karlovcu i nakon stupanja na snagu te nove odluke odvoz otpada biti među najjeftinijim u zemlji, kao što je, po njegovim riječima, sada, rekao je da je predloženi fiksni dio cijene među najmanjima.
– Do sada javna rasprava završila u Zagrebu, oni imaju 50 posto veći fiksni dio nego naš predloženi, a u drugim gradovima javne rasprave o prijedlozima traju; kad ih usporedimo, mislim da je samo jedan ili dva grada predložio manju cijenu nego mi, svi ostali su skuplji barem 10 do 20 posto

Fiksni dio cijene, odnosno, cijena minimalne javne usluge uključuje, između ostalog, prikupljanje i odvoz reciklabilnog i biorazgradivog otpada, a to znači da onaj iz posebnih posuda, žutih i plavih – Karlovčanima u stambenim zgradama stići će u ožujku, onima u obiteljskim kućama krajem godine, ali će prije posuda dobiti vrećice – neće biti dodatno naplaćivan. Onaj varijabilni ovisit će o broju pražnjenja posuda s miješanim komunalnim otpadom, iz zelenih kanti, te volumenu posude.

U višestambenim zgradama, pak, odvoz otpada plaćat će se kao i voda, po broju članova u stanu, a u kojima su ugrađeni vodomjeri, stanari svake zgrade će odlučiti hoće li im se obračunavati po broju članova ili stambenih jedinica. (kaportal.hr)