Aktualno Promo članak

Želite čuti bolje ?

Kako bismo pronašli najučinkovitije načine na koje možemo poboljšati sluh, najprije je važno razumjeti što je zapravo gubitak sluha. Gubitak sluha podijeljen je u dvije kategorije: 1. konduktivni i 2. senzorineuralni gubitak sluha. Konduktivni gubitak sluha liječi se prilično brzo i jednostavno, dok senzorineuralni podrazumijeva oštećenje pužnice, a pužnica je iznimno osjetljiv i neophodan dio uha odgovoran za sluh.
Senzorineuralni gubitak sluha je nažalost neizlječiv s ovom trenutnom razinom tehnologije kojom raspolažemo. Međutim, dobra vijest je da se ovakav gubitak sluha može ublažiti primjenom namjenskih slušnih pomagala, kohlearnih implantata i sl.

Tu su i brojni prirodni načini koji mogu pomoći u poboljšanju sluha:
Ehinaceja je popularni cvijet koji pretežito raste u Sjevernoj Americi. Provedeno je nekoliko istraživanja na temu poboljšanja sluha, a rezultati su uistinu pokazali da ova biljka djeluje kao antibiotik. Testirana je u borbi protiv prehlade, ali i nekih drugih infekcija. Bez obzira na to što se ehinaceja navodi kao iznimno korisna biljka kada je u pitanju rješavanje upale, važno je napomenuti da se gubitak sluha neće riješiti sam od sebe.
Đumbir se često naziva super namirnicom. Djeluje kao antihistaminik, koristi se kao lijek protiv bolova, a u ovom slučaju i kao antibiotik. Đumbir ne samo da pomaže kod infekcija nego sadrži protuupalna svojstva koja guše svaku upalu u živčanom sustavu. A upravo je živčani sustav odgovoran za prijenos informacija iz ušiju do mozga.
Lijekovi na prirodnoj bazi su samo dodatci medicinskom liječenju; nisu dostojna niti adekvatna zamjena za to. Premda se đumbir može konzumirati u slučaju neke prehlade, jer otvara dišne puteve i djeluje protiv uzročnika upale.
Istraživanja su pokazala da pušenje udvostručuje rizik od gubitka sluha. Razlog tome leži u činjenici da protok krvi i kisika igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja stanica u unutarnjem uhu. Pušenje iritira sluznicu srednjeg uha i remeti normalno funkcioniranje Eustahijeve cijevi. Dakle, ako tražite načine na koje možete poboljšati vaš sluh, prestanite s ovom lošom navikom.
Više informacija o poboljšanju sluha možete pročitati na popularnom portalu o Sluhu – Sluh.hr.