Budućnost Karlovca, Ozlja i Duge Rese pred očima javnosti: uređene gradske jezgre, razvijeno gospodarstvo, električni autobusi… – na raspravi Strategija razvoja do 2027.

– Moja želja je da Karlovac 2027. bude grad s kojim se neće moći uspoređivati niti jedan grad u Hrvatskoj jer ćemo biti najbolji u zemlji! Ova Strategija razvoja i ovaj ITU mehanizam će odrediti budućnost grada Karlovca u sljedećih deset, ako ne i više, godina i zato pozivam sve da prouče Nacrt stretegije i da je svojim prijedlozima učine boljom i kvalitetnijom, poručio je gradonačelnik Damir Mandić, pozivajući sve da sudjeluju u raspravi o Nacrtu strategije razvoja većeg urbanog područja Karlovac do 2027.

To se područje odnosi na tri grada: Karlovac, Dugu Resu i Ozalj, objedinjenog kako bi mogli povlačiti novac iz ITU mehanizma. U njega su ušli kasnije od ostalih sedam gradova u Hrvatskoj na tome već dobrano radili pa, kako bi mogli povlačiti novac i u ovom financijskom razdoblju, a onda automatski i u sljedećem, do 2027., na svim pripremama ubrzano radili. Rezultat je i Nacrt Strategije razvoja koja je na javnom savjetovanju do 19. ožujka.

– Nakon toga očekujemo da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donese odluku da smo ITU grad i još dva sporazuma po kojima bi se znalo koliko novca imamo za ovo financijsko razdoblje, te na koje ćemo računati za sljedeće, od 2021-2027., kazala je pročelnica Marijana Tomičić.

Pojasnila je kako su u Strategij tri cilja koji obuhvaćaju sve prioritete ITU mehanizma: revitalizirane urbane cjeline, veliku infrastrukturu za održivi razvoj, te konkurentno i moderno gospodarstvo.

– Unijeli smo u nju sve što možemo iščitati iz naših 55 projekata, i iz Ozlja i Duge Rese, koji su u visokoj pripremljenosti, a ukupna im je vrijednost oko 460 milijuna kuna. Po spremnosti projekata prvi je vrelovodna mreža, rekla je Tomičić.

Mandić vjeruje da bi novac iz sadašnjeg financijskog razdoblja, koje traje do kraja godine, mogli povući i za neke druge projekte: Kino Edison, Trg bana Josipa Jelačića, Centar Nikole Tesle, studentski dom, te Hrvatski dom. U novom financijskom razdoblju, pak, trebala bi uslijediti realizacija glavnine projekata, među njima, primjerice i onog o geotermalnim izvorima i korištenju električne energije koju stvaraju za javni prijevoz autobusima u sva tri grada. (KAportal.hr)

Facebook Comments