Aktualno Promo članak

Lovris, vl. Ines Galetić Žagar, vas poziva na predavanje o opsesivno-kompulzivnom poremećaju

Opsesije su neugodne misli,slike, nagoni ili impulsi koje mogu izazvati jaku tjeskobu. Uobičajene opsesije uključuju strahove o zarazi prljavštinom, bakterijama, virusima itd. Tu su i brige o nezaključanim vratima, neugašenom štednjaku zbog čega će kuća izgorjeti ili će u nju biti provaljeno. Zatim, to mogu biti nametljive misli ili slike o psovanju, naročito psovanju Boga (za religiozne osobe), seksualne misli, misli osobe o tome da će nekoga ozlijediti, ubiti, seksualno napastovati, itd. To može biti i strah od činjenja pogrešaka ili lošeg i neprimjerenog ponašanja, te potreba za velikom točnošću (npr. način na koji osoba slaže stvari ili radi bilo koji posao nastojeći ga napraviti savršeno, bez i jedne pogreške zbog čega ga neprestano provjerava i nikako ne može završiti). Ovo su najčešće opsesije, no one mogu biti o praktički bilo čemu. Opsesivne misli čine osobu jako tjeskobnom ili zgađenom nad samom sobom.
Kompulzije su ponavljajuća ponašanja (a mogu biti i mentalne aktivnosti), nešto što osoba čini kako bi se osjetila bolje,a najčešće je to odgovor na opsesije: kompulzije pomažu osobi da bude sigurna da se stvar koje se boji neće dogoditi ili kako bi smanjila napetost zbog opsesija. Najčešće kompulzije su neka očigledna ponašanja, ali ponekad mogu uključivati nešto što osoba „čini“ u glavi da bi pokušala „dovesti stvari u red“. Primjerice, osoba može prati ruke svakih nekoliko minuta kao odgovor na opsesiju o zarazi bakterijama. Ili, kada je već izašla iz kuće, može se puno puta vraćati kako bi provjerila i bila sigurna da je doista zaključala vrata ili ugasila štednjak. Ili, ako je opsovala Boga, može u sebi puno puta zaredom ponavljati molitvu, kako bi neutralizirala psovku. Druge kompulzije mogu biti pretjerano čišćenje i dezinficiranje kuće, pranje odjeće, brojanje, dodirivanje, izgovaranje riječi u sebi, sređivanje i slaganje stvari na točno određen način, itd.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je stanje kada osoba ima ponavljajuće opsesije, kompulzije ili oboje. Ljudi s OKP-om najčešće imaju i opsesije i kompulzije, no katkada imaju samo opsesije ili samo kompulzije.

Na predavanju ćemo raspraviti o tome koja je razlika između normalnih intruzivnih i opsesivnih misli, koji su uzroci i razvoj opsesivno- kompulzivnog poremećaja te ono što je najvažnije: što radimo u tretmanu opsesivno-kompulzivnog porećaja.

Predavanje će se održati u srijedu, 11.03., s početkom u 19 sati, u prostorijama Privatne prakse fizikalne terapije Matea Holjevac, na adresi Vijenac Ive Marinkovića 18 (uz Centar za socijalnu skrb).
Svoj dolazak potvrdite na: kontakt mobitel: 099/789-7855, e-mail adresu: [email protected], u inbox facebook profila Ines Galetić, ili inbox facebook stranice Lovris za psihodijagnostiku i savjetovanje.