Aktualno Promo članak

PRIOPĆENJE SKG-a POVODOM SVJETSKOG DANA RECIKLIRANJA

Svake godine 18. ožujka obilježava se svjetski dan recikliranja, pa tako i ove godine kada se dogodila potpuna dominacija informacija o pandemiji koronavirusa.

Ovim priopćenjem želimo se pridružiti obilježavanju ovog svjetski važnog dana na način da u trenucima najveće društvene, ekonomske i zdravstvene krize modernog doba pokušamo građanima skrenuti pozornost na njihov pristup recikliranju i poboljšavanju životnih navika.

Odgovoran i ekološki osviješten pristup važan je upravo sada, u ovom izazovnom vremenu koje proživljavamo. Uzroci virusa vjerojatno se nalaze u kontaminiranom okolišu, a degradacija okoliša i snažan utjecaj klimatskih promjena povećavaju rizik nastanka zaraznih bolesti.

Nesumnjivo će se u narednim mjesecima znatno povećati opasan i problematičan medicinski otpad, ali i otpad u domaćinstvima gdje će biti više prazne ambalaže raznih antibakterijskih sredstava.

Republika Hrvatska bilježi skromnih 16% recikliranja komunalnog otpada, koji još uvijek uglavnom završava na odlagalištu.

S druge strane život se mora odvijati normalno u smislu prehrane i potrošnje za život elementarnih dobara.

Stoga je sada prilika za još odgovornije postavljanje građana prema otpadu.

Unutar kućanstava, sada kada se najviše ljudi zadržava u kućama i stanovima, imamo mogućnost više pažnje i vremena posvetiti recikliranju otpada.

EU je svojim Zelenim planom potvrdila važnost kružne ekonomije, kako bismo resurse ponovno iskorištavali, umjesto da nastavimo izvlačenje sirovina iz prirodnih ekosustava.

Odgovorno promišljajmo o tome što bacamo, a što se može sačuvati, obnoviti ili reciklirati.

STAMBENO KOMUNALNO GOSPODARSTVO D.O.O.
O G U L I N