Aktualno Županija

I tranzitni promet zbog epidemije pod povećalom nadležnih službi u svrhu prevencije širenja zaraze – no ipak se odvija

Zbog sustavnog provođenja mjera prevencije širenja zaraze koronavirusa, na graničnim prijelazima ograničeno je putovanje hrvatskih državljana u susjedna prekogranična područja, no omogućen je tranzitni promet.

Mjere su to koje su rezultat pooštrenih regulativa Nacionalnog stožera civilne zaštite te su stvorila podosta nerazumijevanja mještana pograničnih područja, no, zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije Goran Franković pojasnio je kako se tranzitni promet mora odvijati te da se u njegovom odvijanju radi na pronalaženju modela zaštite prevencije širenja infekcije zaraze virusa. Kako doznajemo neke od aktualnih mjera koje se provode na graničnim prijelazima je da se ne puštaju vozila u tranzitu bez punog rezervoara kako ne bi došlo do zaustavljanja.

– Na graničnim prijelazima svatko dobije informaciju i uputu kako je mora poštivati. Samo kršenje na mikrolokacijama, ako su zatvoreni svi naši ugostiteljski objekti, na benzinskim pumpama se nalaze modeli kako bi se zadovoljili sigurnosni standardi zaštite koje uzastopce ponavljamo, a to je korištenje zaštitne opreme i održavanje propisanog razmaka. Neke benzinske pumpe već su uvele zaštitne barijere, kao i bezgotovinsko plaćanje karticama.

Međutim, Franković posebno naglašava kako se nalazimo u izvanrednoj situaciji te svakodnevno, gotovo svaka dva sata, ulazimo s novim mjerama te se mjere moraju poštivati.

– Reakcija između onih koji krše odredbe i oni koji prate provedbu tih odredbi je vrlo bitna. Ako je netko primjetio da netko krši odredbu, dužan ga je upozoriti da je kršenje odredbe evidentno i ako čovjek ni nakon toga nije svjestan propusta, odmah je potrebno prijaviti takvu situaciju nadležnim službama.

Inače, nadležne epidemiološke službe ističu kako ulazimo u ključnu fazu borbe protiv koronavirusa te ukoliko građani ne shvate ozbiljnosti situacije, Hrvatskoj prethodi talijanski scenarij. Rezultat toga su i sve drastičnije i rigoroznije mjere te stoga stožeri civilnih zaštita na svim razinama apeliraju na sve građane da ne izlaze iz svojih domova, pridržavaju se izolacije i svih preporučenih mjera i uputa.(KAPortal)