Aktualno Promo članak

“Psiholoski aspekti po djecu i odrasle u vrijeme produljenog trajanja izolacije”

U posljednje vrijeme u kojem smo sve više ograničeni po pitanju socijalnih kontakta te je prisutna sve veća neizvjesnost po trajanju iste, može se dogoditi da se poremeti i naše psihološko funkcioniranje. Takva situacija, posebno u trenucima kad se ona produžuje, a uzevši u obzir da niti stručnjaci sa sigurnošću ne mogu dati podatak do kada će ova situacija trajati, može izazvati određene poteškoće u svakodnevnom funkciniranju. Na taj se način kod pojedinih ljudi pojavljuju simptomi tjeskobe, odnosno zabrinutosti za budućnost, brige koje se javljaju u obliku teških automatskih misli („Što ako više nikad ne dobijem posao?“, „Što ako se svi zarazimo?“, „Što ako ovo nikad ne završi?“, i sl.), fizičkih simptomi kao što su glavobolja, tnjenje ili jače udaranje srca. Kod drugih se osoba mogu pojaviti simptomi poput razdražljivosti, bezvoljnosti, poteškoća usnivanja ili spavanja, a koji odgovaraju kliničkim simptomima depresivnosti.
„Zašto se ovo događa meni?“ „Mogu li ovo izdržati?“, „Kako moje dijete to podnosi?“ i slična pitanja su ovih dana sve česća i češća. Kad smo pod stresom, prepoznajemo to po svojim tjelesnim rekacijama (tuga, strah, ljutnja, promjene raspoloženja), tjelesnim (bolovi u prsima, leđima, glavobolja, umor), misaonim reakcijama (zamišljenost, odsutnost, zaboravljivost) i u ponašanju (povlačenje u sebe, agresivne reakcije, rapžljivost.) Hoće li neki događaj za nas biti stresan, ovisi o našoj procjeni je li nam taj događaj prijetnja ili gubitak ili nam je izazovan. Iz tog razloga nastojimo naglašavati da je važno da ovu krizu gledamo kao priliku, kao izazov za sebe. Ipak, za očekivati je da će kod određenog broja odraslih ili djece, ova situacija dovesti do određenih psihičkih smetnji.
U ovoj je situaciji važno se podsjetiti kako pomoći sebi i drugima,osobito djeci. Razgovarajte o svojim osjećajima, recite o svojim potrebama, reducirajte informiranje na razumnu mjeru, dopustite si aktivnosti koje vas vesele. Prema djeci budite strpljivi, tolerirajte nekad ponašanja kao da su nešto mlađi, imajte razumijevanje ako se ponekad želi osamiti. Važno je zadržavati rutinu, ali uz važnost povezanosti i emocionalne sigurnosti. Dajte im mogućnost da izraze i dijele teške osjećaje, pokušajte im biti model u nošenju sa situacijom i pokažite optimizam i vjeru u njihovu snagu. No, ukoliko kod svog djeteta primjetite značajnu promjenu u odnosu na ranije, da ima noćne more, da se pojačano znoji, ima strah od odvajanja od odrasle osobe, da se povlači u sebe, gubi apetit , razdražljiv je i/ili agresivnog ponašanja, obratite se kako bismo pomogli djetetu i Vama u nošenju sa navedenim smetnjama.
U ovoj novonastaloj situaciji, drago nam je da imamo vremena za obaviti sve ono što nismo uspjeli do sad, čuti s prijateljima i kolegama s kojima inače za to nemamo vremena. No, treba naglasiti i drugu stranu, a to jezapravo da se s ovom situacijom nismo susreli te da je sasvim u redu ako se u vezi nje ne osjećamo baš najbolje. Optimizam i zahvalnost su izrazito učinkoviti načini očuvanja našeg zdravlja. Svakako da smo svi mi heroji ove cijele situacije, kao što se i više puta naglašava, ali ponekad si trebamo dopustiti, i ne imati krivnju zbog toga, da ova situacija ipak ima utjecaj na nas, odžalovati je i ne znati što dalje činiti, osjećati zabrinutost. Možemo si dopustiti da osjetimo realnost onog što se događa.
Ipak, ako nas te negativne emocije dovedu do nefunkcionalosti i/ili traju predugo i/ili nas čine zabrinutima za nas i naše zdravlje, važno je potražiti stručnu pomoć kako bismo se osjećali boje. Navedene situacije nisu ugodne, ali rješenje je u nama samima.

Na besplatno krizno savjetovanje slobodno se obratite, a ukoliko se odlučite za tretman svojih smetnji, navedeno nam je dostupno i u ovoj situaciji na online način, putem videopoziva uz Viber, Whatsapp, Skype, ili messanger aplikaciju. Na isti način kao i u radu „uživo“, radit će se na tehnikama i strategijama koje pomažu u nošenju s nefunkcionalnim mislima, koje su u osnovi naših osjećaja i ponašanja. Istraživanja pokazuju da je tretman putem navedene suvremene tehnologije podjednako učinkovit kao i tradicionalni tretman, licem u lice, a naročito s obzirom na navedenu epidemiju bolesti COVID-19 gdje smo ograničeni za tradicinalni rad, a istovremeno postoji sve veća potreba za pomoći koju u ovim okolnostima.

Psihologinja Ines Galetić Žagar, mag.psych
LOVRIS za psihodijagnostiku i savjetovanje
Kontakt: 099/789-7855
[email protected]