Aktualno OG sada Ogulin

Uskrsnice – DA za građane, NE za gradske zaposlenike

Prošlog tjedna na našem portalu mogli ste pročitati o nekim mjerama koje je, zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, za Karlovac najavio gradonačelnik Damir Mandić.

Slična situacija i potreba za određenim mjerama je i u drugom po veličini gradu u našoj županiji, našem Ogulinu. Sa najvećim dijelom mjera već smo upoznati, no podsjetimo se:

Grad Ogulin je sve vlasnike poslovnih prostora i građevinskih zemljišta namjenjenog poslovnim djelatnostima oslobodio plaćanja komunalne naknade od 1. travnja do 30. lipnja, a u istom periodu poduzetnici koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada oslobođeni su plaćanja zakupa poslovnog prostora, poreza na korištenje javnih površina te poreza na potrošnju. Poduzetnici neće plaćati niti odvoz smeća, a plaćat će samo fiksni dio vodne usluge. Ukinuto je i plaćanje spomeničke rente, dječjeg vrtića i parkirališta, a odgođeni su svi postupci prisilne naplate za dužnike te se za ovaj period neće obračunavati zatezne kamate.

– U rebalansu proračuna Ogulin će pokušati iznaći sredstva za dodatnu pomoć poduzetnicima koje će kriza najteže pogoditi, a ušteda od oko 800.000 kuna očekuje se kroz likvidaciju tvrtke Poduzetnička zona d.o.o. Djelatnici Grada, kao i svih gradskih tvrtki i ustanova, neće dobiti uskrsnice, a razmatraju se i dodatna smanjenja plaća i ostalih rashoda u budućem razdoblju, ako bude potrebno.

Protiv krize se Ogulin planira boriti i projektima – posebno onima koji se sufinanciraju iz EU fondova. Trenutačno su u različitim fazama provedbe projekti vrijednosti od preko 100 milijuna kuna, koji bi također trebali utjecati na umanjivanje posljedica krize.

No uoči Uskrsa zanimalo nas je kakva je situacija sa naknadama povodom blagdana Uskrsa, koje grad tradicionalno isplaćuje  umirovljenicima i za socijalno ugroženim građanima, odnosno hoće li ih biti i ove godine.

Odgovor smo dobili iz gradske uprave:

Prošli tjedan je Grad Ogulin na račune socijalno ugroženih građana uplatio naknade povodom blagdana Uskrsa. Ove naknade je gradska vlast još u svibnju prošle godine povećala s 250,00 na 300,00 kuna po korisniku. Radi se o mjeri koja se provodi u okviru socijalnog programa Grada Ogulina.

Što se tiče naknada za umirovljenike, koji su također obuhvaćeni ovim programom, zbog sigurnosnih razloga, s obzirom da umirovljenici osobno dolaze u gradsku upravu kako bi podigli naknade, isplata je privremeno odgođena i to dok državni Stožer civilne zaštite ne ukine zabranu okupljanja. Naknade umirovljenicima su u svibnju prošle godine povećane s 250,00 kuna na 300,00 kuna za jednočlano domaćinstvo, te s 350,00 na 400,00 kuna za dvočlano domaćinstvo.

Naknade povodom Uskrsa za umirovljenike i za socijalno ugrožene građane povećane su prošle godine, u svibnju, prilikom usvajanja proračuna za 2019. godinu. Tada su ujedno udvostručene naknade za rođenje djeteta, koje su povećane s 2.000 na 4.000 kuna, te je, po prvi puta, za umirovljenike i socijalno ugrožene građane, uvedena isplata božićnica.

U pripremi je Odluka, koju još mora usvojiti Gradsko vijeće Grada Ogulin, kojom se socijalno ugroženim građanima povećava udio sufinanciranja troškova stanovanja s 30% troškova na 50%.

Grad Ogulin svojim zaposlenicima neće isplaćivati naknade povodom blagdana Uskrsa, a jednako tako i gradske tvrtke i ustanove neće svojim zaposlenicima isplaćivati ove naknade – stoji u odgovoru  zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje.