Aktualno OG sada Ogulin

“Oči u oči” s dva Dalibora

U programu Radio Ogulina danas je emitirana još jedna  “koronarna” emisija “Oči u oči” u kojoj su gostovali Dalibor Domitrović, gradonačelnik, i Dalibor Turkalj, dopredsjednik Udruženja obrtnika i član Stožera Civilne zaštite grada Ogulina.

Gradonačelnik je izvjestio da je jutros održana sjednica Stožera Civilne zaštite grada Ogulina, zamolivši građane da se i dalje pridržavaju mjera. Naime, u gradskom parku i na jezerima Sabljaci i Bukovnik primjećena su veća okupljanja, pa su morale intervenirati nadležne službe.

Najavio je i održavanje sjednice Gradskog vijeća, te se osvrnuo na kritike da se ne poduzimaju efikasne mjere za pomoć gospodarstvenicima, istaknuvši da će se na vrijeme procijeniti situacija i donijeti konkretni zaključci, kad se vidi kakvo će biti punjenje proračuna za ožujak i travanj.

Dalibor Turkalj rekao je da je najbitnije obrtnicima pomoći i nije bitno tko  je i koje mjere prvi predložio.

“Već mjesec dana od kako ne radimo je iza nas, a kod nas je i prije toga nastupila kriza, jer je gostiju već u siječnju bilo manje, posebno stranih turista na proputovanju kroz Ogulin. Razgovarali smo s gradonačelnikom o mogućim uštedama i stanju proračuna, a svi zajedno moramo doprinijeti da dobijemo ovu utakmicu. Ima 7 cehova u našem Udruženju, pregovori su nužni. Konkretne prijedloge imamo, a jedan od njih je da ćemo sami isfinancirati  obrte kojima je onemogućen rad u stopostotnom obliku. Riječ je o jednokratnoj pomoći od tisuću kuna, za sto obrtnika”- rekao je Dalibor Turkalj, iako statistički podaci govore, prema riječima gradonačelnika,  da je povećan broj noćenja za prva tri mjeseca ove godine.

“Što je s uplatnicama za komunalnu naknadu i je li točno da će zaposliti novih 15 ljudi u gradskoj upravi za te poslove”- bilo je jedno od pitanja za gradonačelnika Domitrovića, koji je odgovorio da nikakvo zapošljavanje ne dolazi u obzir, te podsjetio na uštede koje je ova vlast pokrenula pred dvije godine.

“Do sad je naplatu komunalne naknade vršio SKG i to je grad koštalo više od pola milijuna kuna godišnje. To je sad preuzeo grad. Odluka o izmjeni komunalne naknade ide na vijeće, a obračunavat će se kvartalno. Uplatnice će stići uskoro, za oko 7,5 tisuća kućanstava”-pojasnio je Domitrović, te dodao da će svi poduzetnici biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade od 1. travnja do 30. lipnja.

Na kraju emisije Dalibor Turkalj osvrnuo se na rad županijskoj udruženja koje će u utorak donijeti određene naputke po uzoru na neke druge, a sve u cilju pomoći obrtnicima, ali ne na štetu projekata i onih kojima su sredstva nužna, a gradonačelnik Domitrović napomenuo kako je bitno da se projekti nastave provoditi, kao što je primjerice gradnja dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta, proširenje groblja, sanacija gubitaka vode, te mnogi drugi.