Karlovački hotelijeri i iznajmljivači raduju se popuštanju mjera: Rad im je dozvoljen, ali gostiju – nema!

Usluge smještaja nisu obuhvaćene restriktivnim mjerama zbog pandemije koronavirusa, no to je za većinu hotelijera i privatnih iznajmljivača tek slovo na papiru. Gostiju, naime, u ovakvoj situaciji nema.

Proteklih godina Karlovac je bilježio kontinuirani porast broja turističkih noćenja – nisu još dosegnute rekordne prijeratne brojke, ali valja priznati kako je rast bio znatan i kako su posljednjih godina konačni rezultati bili sasvim pristojni. Sve to urodilo je i otvaranjem brojnih novih smještajnih kapaciteta – kako hotela i hostela tako i privatnih soba i apartmana. No, pandemija je ovu granu ekonomije pogodila možda i najjače.

U najmlađem karlovačkom hotelu Florian & Godler s optimizmom su dočekali godinu. Prošle godine privukli su velik broj gostiju, a bili su i najbolje ocijenjeni od strane turista na specijaliziranim internetskim stranicama. Pristizale su brojne rezervacije za 2020. godinu, nažalost samo dva mjeseca kasnije počeli su pristizati jednako tako brojni otkazi:

  • Mislim da nije pretjerano reći da smo izgubili više od 1000 noćenja. Samo od organiziranih grupa otkazano je 20-ak rezervacija, svaka grupa ima po 30-40 gostiju, a naravno, to nije i sve, jer bi pristizale i nove rezervacije, kao i pojedinačni gosti, obitelji… s dolaskom toplijih dana sve više i više njih, ističe Hrvoje Hudoletnjak iz hotela Florian & Godler.

Optimizma, ipak, ima, ali sve će ovisiti o odlukama Stožera i situaciji s pandemijom.

  • Iako su ljudi u hotelskoj branši bili na velikom udaru ovim odlukama, mislim da svi apsolutno podržavamo uvođenje mjera, jer zdravlje je na prvom mjestu. No, sada dolazimo u situaciju da mislim da moramo pronaći neki način “suživota”, odnosno balansiranja između zaštite zdravlja i zaštite gospodarstva. Svi se nadamo kako će se nastaviti ovi pozitivni trendovi i da će se moći od najkasnije 15. lipnja u potpunosti otvoriti hotelski kapaciteti, a i da će situacija biti takva da će gosti željeti putovati i dolaziti, kaže Hudoletnjak.

Usluge smještaja zapravo su i sada dozvoljene, no uz zabranu rada hotelskih restorana i barova, pripreme hrane, kao i putovanja, jasno je da to zapravo nije imalo nikakvu ulogu za hotele. Privatnim iznajmljivačima teret je nešto manji, ali i kod njih nedostaje ono ključno – gosti. Najrecenziraniji i najbolje ocijenjeni karlovački privatni apartman na Bookingu je Albert Home u ulici Vatroslava Lisinskog, no tijekom ožujka i travnja pristigla im je samo jedna ocjena.

  • Tako to nekako i jest, gostiju, naravno nema. Otkazivanja rezervacija je bilo dosta i jasno je da smo svi u teškoj situaciji. Privatni smještaj možda nije posve na nuli, jer ima povremeno onih koji trebaju smještaj zbog poslovnih sastanaka ili privremenog rada, ali to je zaista ništa u usporedbi s očekivanjima. Nema nam druge nego nadati se boljoj situaciji na ljeto, kaže vlasnik apartmana.

Među turistima, pogotovo mladima, vrlo je popularan i hostel Bedem smješten u sklopu Studentskog doma u Zvijezdi. Njihove sobe trebale su gostima biti na raspolaganju od 1. svibnja, rezervacije su već stizale, ali i tu su slijedili otkazi.

  • Teško je vjerovati da ćemo u svibnju imati gostiju, iako bismo to svakako voljeli i dočet ćemo ih spremni, jer i cijelo vrijeme funkcioniramo kao Studentski dom, ističu u Bedemu.

Kako je i Veleučilište zatvoreno, razumljivo je i veći dio kapaciteta Studentskog doma ostao prazan, iako ne i posve ispražnjen. Naime, dio studenata koji je u Karlovcu našao posao u nekom od zanimanja koja nisu morala zatvoriti vrata tijekom ove krize, ostao je u studentskom smještaju. Ostale, kao i turiste, sobe čekaju – svi se nadaju, što prije. (kaportal.hr)

Facebook Comments