Aktualno OG sada Ogulin

Zavičajni muzej Ogulin u doba koronavirusa

Otkako su na snazi mjere u cilju prevencije širenja koronavirusa, Zavičajni muzej Ogulin, kao i sve ostale ustanove, prilagodio se načinu rada sukladno uputama i odlukama Stožera civilne zaštite. Sukladno tome, 13. ožujka donesena je Odluka o odgodi svih javnih okupljanja u Zavičajnom muzeju Ogulin, a od 17. ožujka odgođene su sve individualne i grupne posjete kao i rad sa drugim strankama, koji se od tada vodi telefonskim i elektroničkim putem te putem pošte.

No, djelatnici Muzeja nastavili su s radom iza zaključanih vrata, te su od 16.03.2020. započeli s revizijom muzejske građe. Revizija muzejske građe je postupak kojim se na osnovu podataka u knjigama inventara utvrđuje stvarno stanje fundusa.

Od ukupno 10 zbirki, do sada je izvršena revizija njih 6, i to: Etnografske, Građanske, Arheološke, Umjetničke, Zbirke kamenih spomenika i Zbirke razglednica i čestitki, a u tijeku je revidiranje predmeta iz 7. po redu – Alpinističke zbirke. Uz evidentiranje samih predmeta i njihovog stanja, provjerava se evidencija u bazi podataka muzejsko-informacijskog sustava M++ vezana uz svaki pojedini predmet, njegov smještaj i inventarni broj.

Inače, ogulinski Muzej je 1. travnja obilježio drugu godinu svoga samostalnog rada, i to pokretanjem nove web rubrike naziva „Muzejska priča mjeseca“ kojom se prezentira segmente bogate kulturne, prirodne i povijesne baštine ogulinskog kraja te muzejskog fundusa, a redovito svakog tjedna objavljuje i zanimljive crtice u rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva“. U cilju pružanja online sadržaja omogućena je dostupnost audio vodiča kroz stalni muzejski postav, kojeg je podijelilo i Ministarstvo kulture RH u sklopu promocije kulturnih sadržaja online.

Obzirom da revizija muzejske građe još uvijek traje, a opseg posla je velik te ga obavlja tročlano Povjerenstvo sastavljeno od stručnih djelatnika Muzeja, Zavičajni muzej Ogulin još nekoliko dana neće otvoriti svoja vrata, kako bi završio započeti posao i potom se što kvalitetnije pripremio za dolazak posjetitelja, uz preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima propisane od strane HZJZ.

Djelatnici Muzeja nadaju se da će uskoro muzejskim hodnicima ponovno odjekivati smijeh i brojna pitanja školaraca, strani jezici inozemnih posjetitelja i koraci gojzerica planinarskih skupina.