Aktualno OG sada Ogulin

Prikupljeno 6 tona plastike i 7,5 tona papira!

Početkom siječnja 2020.g. tvrtka SKG d.o.o. Ogulin proširila je zonu primjene projekta “Razvrstavanje na kućnom pragu”, koji se unatrag 3 godine primjenjivao na području Mjesnih odbora Prapuće – Zagrad, Sv.Petar – Puškarići, Turkovići, Vitunj, Ogl. Hreljin i Brestovac.
Projekt podrazumijeva prikupljanje reciklabilnih sirovina (papir, plastika) od svakog korisnika na njegovoj adresi – i to BESPLATNO!
Sada, nakon proteka gotovo 4 mjeseca od primjene tog projekta imamo i prve konkretne brojke: zaključno sa 20. travnjem ove godine prikupljeno je 6000 kg (6 tona) plastičnog otpada i oko 7,5 tona papira.
To znači da je toliko manje otpada koji se može reciklirati, odloženo na odlagalištu otpada.
Gledajući podatke o ukupno odloženom otpadu i uspoređujući ih sa prvim kvartalom prošle godine dolazimo do podatka da je na odlagalište otpada Sodol ove godine odloženo 450 tona manje otpada, nego u istom razdoblju prošle godine. Manje otpada na Sodolu rezultat je više raznih faktora ali jednim dijelom tome je pridonjela i razvijenija svijest građana o potrebi razvrstavanja otpada.
Rekli bismo “IPAK SE KREĆE” – jer to je smisao održivog gospodarenja otpadom, da klasični način trpanja otpada u istu kantu i odlaganje na odlagalištu bude iznimka, a ne pravilo.
Ne možemo se hvaliti time kako Hrvatska ima velike količine zdrave vode, a da pri tome bacamo smeće u prirodu, gdje ispiranjem tla u tu istu vodu dolaze razni elementi zagađivanja.
Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da se upornim obaviještavanjem naših sugrađana putem obavijesti, letaka i putem medija o načinima zbrinjavanja raznih vrsta otpada postigao rezultat, te da naši sugrađani u tom našem zajedničkom zadatku izvrsno surađuju.