Aktualno Županija

Grad “briše” gotovo 400.000 kuna nenaplaćenih potraživanja za komunalnu naknadu, spomeničku rentu, najamnine, zakupnine poslovnih prostora…

Grad Karlovac otpisat će 377.708 kuna nenaplaćenih potraživanja za komunalnu naknadu i doprinos, spomeničku rentu, najamnine, zakupnine za poslovne prostore… što ih, usprkos svim poduzetim mjerama, nije uspio naplatiti od 2013. do 2019.

– Najznačajnije probleme u naplati predstavljaju: mnogobrojni stečajevi malih poduzeća d.o.o. i j.d.o.o. koje pokreće FINA po službenoj dužnosti zbog dugotrajnih blokada žiro računa dužnika; dugotrajni stečajni postupci nad većim tvrtkama koji traju i do desetak godina, a nakon prodaje imovine ne preostaje novčanih sredstava niti nekretnina iz kojih bi se namirili vjerovnici; dugotrajne blokade fizičkih osoba s iznimno visokim dugovima zbog čega se niti nakon više godina ne uspjemo naplatiti, navela je pročelnica za financije Lidija Malović.
Dodala je i kako Ovršni zakon ne omogućava više zasnivanje založnih prava na nekretninama dužnika za dugove niže od 20.000 kun, te da je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima iz 2018. dodatno otežao položaj vjerovnika jer FINA po službenoj dužnosti tri godine nakon pokretanja ovrhe na novčanim sredstvima istu obustavlja, ovrha se mora ponovno aktivirati i tada vjerovnik dolazi na začelje redosljeda naplate od dužnika, a i ponovno aktiviranje ovrhe nije moguće nakon proteka zastarnog roka.

Kako god, Grad će se iz različitih razloga odreći gotovo 400.000 kuna koje je bezuspješno pokušavao naplatiti, a najveći dio tog iznosa, 310.980 kuna, odnosi se na komunalnu naknadu. Zakupnine za poslovne prostore su na drugom mjestu, s iznosom od 39.212 kuna, a slijede spomenička renta od 8.749 kuna i naknada za uređenje voda od 7.331 kunu. Najmanje, samo 180 kuna, je poreza za javne površine, te naknade za njih, od 380 kuna.(KAportal)