Aktualno Promo članak

Svjetski dan mentalnog zdravlja majki i poziv na radionicu

Svjetski dan mentalnog zdravlja majki obilježava se prvog svibnja. Navedeno ukazuje koliko je važno o tome pričati i pomoći svakoj trudnici i majci.
Trudnoća i razdoblje nakon poroda sa sobom donose mnoge izazove s kojima su suočene
mnoge majke. Nakon poroda žene su osjetljive i doživljavaju različite fizičke i emocionalne simptome.
Majčinstvo je prekrasno iskustvo, ali ponekad zna biti teško i izazovno, posebno ako se podlegne raznim nametnutnim stereotipima majčinstva, a koji mogu ostavljati osjećaj srama i krivnje i misli u vidu „Sve su bolje od mene“, „Kakva sam ja to majka“, „Za sve sam nesposobna“ i sl. Majka može osjećati da joj nedostaje „majčinskih osjećaja“, neprijateljski se ponaša prema novorođenčetu ili se boji da će ga ozlijediti.

Neki podaci pokazuju da čak do dvije trećine trudnica pokazuje neke psihološke simptome, posebice u prvom i trećem trimestru trudnoće, u vidu anksioznosti, razdražljivosti, labilnog
raspoloženja i sklonosti depresiji.

Promjene u razinama estrogena i progesterona imaju udjela u pojavi simptoma naglog pada
raspoloženja kod žena s postporodajnim tegobama psihičkog zdravlja. Tijekom trudnoće, u mozgu su bile aktivirane „kočnice” za reagiranje na stres; odjednom, nakon porođaja, one su ponovo deaktivirane.

Prethodno navedeni pad hormona estrogena i progesterona, a koji su u međusobnoj vezi s neurotransmiterom serotoninom, koji je iznimno bitan u našem raspoloženju, dovodi do promjena raspoloženja kod određenog broja majki. Pritom, promjena raspoloženja može biti blaža, odnosno tzv. postporođajna tuga- baby blues, ili značajnija smetnja u vidu postporođajne depresije.
Oko 80% žena će doživjeti blagi oblik promjene raspoloženja koji se naziva baby blues. Simptomi su plačljivost, osjećaj tuge, iritabilnost, hipohondrija, nemogućnost spavanja,
smanjena koncentracija, osjećaj izolacije te glavobolja. Simptomi najčešće traju od nekoliko sati do nekoliko dana.
Baby blues i postporođajna depresija se razlikuju u trajanju i intenzitetu.

Postporođajna depresija je prolongiran osjećaj tuge koji traje dva tjedna ili duže, a može se pojaviti tokom prve godine djetetovog života i imate će je od 10 do 20% žena. Žene koje imaju postporođajnu depresiju su zbunjene, duboko uvjerene da nisu dobre majke što utječe na njihov odnos s novorođenčetom, na sam razvoj bebe, te na odnos s partnerom. Također, simptomi su osjećaj bespomoćnosti, tuga, nisko samopouzdanje, osjećaj krivnje, osjećaj preokupiranosti, poteškoće u spavanju i jelu, nemogućnost opuštanja,iscrpljenost, osjećaj praznine,socijalnu povučenost,osjećaj manjka energije, nisku toleranciju na frustracije, osjećaj neadekvatnosti u brizi za dijete, povećanu anksioznost ili panične napadaje te smanjenu potrebu za spolnim odnosima.

LOVRIS za psihodijagnostiku i savjetovanje, vl. Ines Galetić Žagar, organizira web radionicu koja će se održat u petak 08.05. u trajanju od 17:30 do 19 sati.
Na radionici će biti riječi o definiraju postporodajnih psihičkih smetnji, njihovim glavim obilježjima, čimbenicima rizika te o tome sto radimo u tretmanu. Također, dio radionice predviđen je za pitanja sudionika te osobna iskustva (po želji).
Cijena radionice: 150, 00 kuna.
Prijave i upiti na kontakt mail : [email protected] ili na 099/789-7855, inbox Facebook profila Ines Galetić, inbox Facebook stranice Lovris za psihodijagnostiku i savjetovanje .
Prijave su do četvrtka (07.05.).

Radionicu možete pratiti iz udobnosti svog doma, a održat će se putem jednostavne besplatne aplikacije ZOOM, koju se instalira na mobilni telefon putem trgovine aplikacije ili na kompjuteru. Osoba može biti pasivni slušač ili aktivno sudjelovati u razgovoru te imati uključen ili isključen video (možete biti vidljivi ili nevidljivi).
Trudnice, majke, prijateljice, buduće trudnice, dobro došle!

Psihologinja Ines Galetić Žagar, mag.psych
Kognitivno bihevioralna terapeutkinja u superviziji

lovris ist