Aktualno Županija

Stiže novac općinama i gradovima za ulaganja u lokalnu zajednicu – ove godine ministarstvo odobrilo znatno manje iznose

U Karlovačkoj županiji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira ukupno 14 projekata unutar programa ulaganja u lokalne zajednice te tek 5 projekata unutar programa podrške brdsko – planinskog područja.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate javnog poziva programa održivog razvoja lokalne zajednice te programa podrške brdsko planinskog područja.

Unutar program održivog razvoja lokalne zajednice u 2020. godine ukupno je odobreno 264 projekata lokalnih i regionalnih jedinica u Hrvatskoj, vrijednosti preko 61 milijuna kuna. U Karlovačkoj županiji odobreno je tek 4,5 posto ukupne vrijednosti programa, točnije 14 projekata u iznosu od 2,8 milijuna kuna.
Uglavnom je riječ o projektima modernizacije i održavanju nerazvrstanih cesta, ulica i trgova, za što je općinama Vojnić i Cetingrad odobreno 250 tisuća kuna, općinama Saborsko i Generalski Stol 200 tisuća kuna, općini Netretić iznos od 180 tisuća kuna, općinama Lasinja, Žakanje i Bosiljevo po 150 tisuća kuna, općini Kamanje iznos od 100 tisuća kuna te općinama Krnjak i Plaški 70 tisuća kuna. Za rekonstrukciju javne rasvjete u Draganiću, Općini je odobreno 160 tisuća kuna.

Općini Barilović za projekt rekonstrukcije i dogradnje škole, resorno ministarstvo odobrilo je najveći pojedinačni iznos od gotovo 400 tisuća kuna, a zeleno svjetlo i 450 tisuća kuna dobio je i jedini županijski projekt uređenja Doma zdravlja Slunj.
S druge strane, unutar programa podrške brdsko – planinskog područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno je 71 projekt ukupne vrijednosti 23,2 milijuna kuna, a u Karlovačkoj županiji stiglo je tek 1,8 milijuna kuna. Od toga, u općini Josipdol za projekt izgradnje školskog sportskog igrališta iznos od 500 tisuća kuna, Rakovici i Saborskom za modernizaciju nerazvrstanih cesta i javnu rasvjetu odobreno je po 400 tisuća kuna. Grad Ogulin za rekonstrukciju ulice A. Šenoe i I. G. Kovačića osigurao je 300 tisuća kuna te općina Plaški za svoje nerazvrstane ceste 200 tisuća kuna. (KAportal)