Aktualno Županija

Od 1.336 mališana, u ponedjeljak ih u karlovačke vrtiće dolazi 171 – u školama će biti samo 24 đaka

Nakon dva mjeseca, karlovački vrtići i škole u ponedjeljak otvaraju svoja vrata, ali u njima će biti vrlo malo djece.

Od 1.336 mališana, u ponedjeljak ih u karlovačke vrtiće dolazi 171, a osnovaca, od 1.700 u prva četiri razreda, samo 24.

Najavila je to na današnjoj pressici pročelnica Draženka Sila Ljubenko, podsjetivši da će rad u vrtićima i škola biti u skladu s uputama HZZJ i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja.
– U vrtićima ćemo imati 171 dijete, u Dječjem vrtiću Karlovac 87, u Četiri rijeke 84. To je 12,5 posto ukupnog broja djece. Dječji vrtić Karlovac otvorit će vrtiće Grabrik i Gaza jer su to novi vrtići, imaju sve uvjete, svaki boravak ima izlazak na terasu, a preporuka je da djeca što više izlaze van i budu na otvorenom. Dječji vrtić Četiri rijeke otvorit će tri vrtićke kuće: Turanj, Rakovac i Švarča, kazala je Sila Ljubenko, podsjetivši da je preporuka bila da djeca, ukoliko je to moguće, ostanu kod kuća jer će među njima biti teško održati, za okupljanja, uvjetovanu socijalnu distancu.

U karlovačke škole, pak, u ponedjeljak će još manje učenika. Od njih 11, otvoreno će biti pet: Grabrik, Švarča,Banija, Braća Seljan i PŠ Hrnetić. Za učenike koji trebaju biti u produženom boravku, škole će organizirati i te programe.

– U školi Braća Seljan bit će 4 učenika 2. razreda, Grabrik 7 učenika, u 4. dvoje, u 2. jedan i u 1. četvero, Švarča četvero – u 3. razredu troje i 2. jedan, Banija petero, u 1. razredu te Hrnetić četvero, u 1. razredu, navela je Sila Ljubenko.

Škole će, sukladno preporukama Ministarstva, raditi po mješovitom modelu nastave: učitelji koji su u grupi sa svojim učenicima radit će „uživo”, ali nakon toga i online, s onim učenicima koji su ostali kod kuća.

– Tako će nastava biti u kontinuitetu i kroz ova dva tjedna, koliko se planiraju ove mjere. Pratit će se razvoj situacije s epidemijom i daljnje upute i mjere koje ćemo dobiti, najavila je Sila Ljubenko.

Danas do kraja dana bit će formirane grupe u kojima će se raditi u školama i vrtićima, a roditelji su za dolazak djece potpisali izjave kojima su suglasni s ovakvim načinom rada u vrtićima i školama, te da su upoznati s mjerama pod kojima će se to raditi.

(KAportal)