Aktualno Promo članak

Spremnost za školu i poziv na web radionicu

U ovo vrijeme godine misli roditelja budućih prvašića su najčešće usmjerene na testiranje spremnosti za polazak u prvi razred.
Situacija s COVID-19 pandemijom jest dovela do određenog prolongiranja istog, ili odrađivanja na nešto drugačiji način, ali zahtjevi koji se očekuju od djeteta, budućeg polaznika prvog razreda, su jednaki.
Često koristimo izraz „zrelost“, iako se ponekad izgubimo u prijevodu te riječi. Zrelost zapravo predstavlja posjedovanje takvog stupnja razvijenosti raznih fizičkih i psihičkih funkcija koje će djetetu omogućiti uspješno savladavanje propisanog novog školskog programa.
Kada govorimo o spremnosti djeteta za školu, ono uključuje fizičku zrelost koju procjenjuje liječnik školske medicine, te intelektualnu zrelost, psihomotornu te emocionalno-socijalnu zrelost, pri čemu je psiholog osoba koja je kompetentna za procjenu istog.
Intelektualna zrelost podrazumijeva razvijenost opažanja, mišljenja i pamćenja. Psihomotorna zrelost se odnosi na dovoljnu spretnost ruke i prstiju te dovoljnu senzomotornu koordinaciju, dok se emocionalno-socijalna zrelost odnosi na stjecanje određene emocionalne stabilnosti i kontrole, kao i uspješne suradnje s drugom djecom u grupi.
Prilikom utvrđivanja spremnosti za školu također razgovaramo s roditeljem i djetetom, te opažamo ponašanje djeteta. Koristimo se i testom spremnosti za školu, pomoću kojeg procijenimo komponente zrelosti te također saznajemo emocionalnu, kognitivnu i komunikacijsku zrelost za polazak u prvi razred.

LOVRIS za psihodijagnostiku i savjetovanje, vl. Ines Galetić Žagar, organizira web radionicu koja će se održati u petak 29.05. u trajanju od 17:30 do 19 sati.
Na radionici će se, između ostalog, objasniti komponente zrelosti koje su nam važne kod spremnosti za školu, što znači odgoda upisa u prvi razred, a što znači prijevremeni upis u prvi razred, te što raditi kada nam je navedeno i predloženo. Također, usmjerit ćemo se i na nekoliko važnih pitanja:
• Koje vještine i ponašanja ima moje dijete, a važna su za školu?
• Koja su to ponašanja i vještine koje su potrebne za školu, a moje ih dijete ne posjeduje?
• Što ja kao roditelj mogu još učiniti da moje dijete stekne vještine i ponašanja koji su mu potrebni za školu?

Cijena radionice: 150, 00 kuna.

Prijave i Vaši upiti na kontakt:
mail : [email protected] ili na 099/789-7855, ili inbox Facebook profila Ines Galetić ili inbox Facebook stranice Lovris za psihodijagnostiku i savjetovanje .

Prijave su do srijede (27.05.).

Radionicu možete pratiti iz udobnosti svog doma, a održat će se putem jednostavne besplatne aplikacije ZOOM, koju se instalira na mobilni telefon putem trgovine aplikacije ili na kompjuteru. Osoba može biti pasivni slušač ili aktivno sudjelovati u razgovoru te imati uključen ili isključen video (možete biti vidljivi ili nevidljivi).

Roditelji budućih prvašića, dobrodošli!

Psihologinja Ines Galetić Žagar, mag.psych
Kognitivno bihevioralna terapeutkinja u superviziji

lovris ist