Aktualno OG sada Ogulin

Pacijente na testiranje upućuju liječnici primarne zdravstvene zaštite

Jučer smo na našem portalu objavili članak pod naslovom “U ogulinskoj bolnici se ne vrši predoperativno testiranje na COVID19 za pacijente koji se neće operirati u ovoj ustanovi” u kojem smo naveli i objašnjenje zamjenice ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helene Hlavač, u kojem je navedeno: “U našoj bolnici radimo testiranje na COVID 19 za pacijente koji će se operirati u našoj ustanovi, a pacijenti koji će se operirati u vanjskim ustanovama se moraju javiti svom liječniku koji će im organizirati gdje će biti testirani.
Od samog početka epidemije testiranja su se radila u OB Karlovac, gdje je sada dostupno drive -in testiranje uz prethodnu narudžbu liječnika obiteljske medicine”.

Ubrzo nakon objavljenog članka javila nam se jedna  čitateljica sa konkretnim pitanjem i slučajem. Ona kaže:”Poštovani, nastavno na vaš članak o testiranju na Covid-19 u ogulinskoj bolnici, tata ide na operaciju upravo u našu, ogulinsku bolnicu, a poslan je na testiranje na Covid-19 u Karlovac.

Dakle, to je nešto što nije u skladu s onim kako nam je opisala dr Hlavač. Stoga smo je zamolili za dodatno pojašnjenje, koje je vrlo brzo stiglo. U njemu stoji:
Liječnici primarne zdravstvene zaštite upućuju pacijente na testiranje i to nije u ingerenciji bolnice.
U više navrata su mail-om obavješteni da se može napraviti u našoj ustanovi ako će se operirati kod nas, prema tome, ovisi o liječniku primarne zdravstvene zaštite.
Testiranja se rade radnim danom uz prethodnu narudžbu od strane liječnika PZZ i dosad je tu mogućnost iskoristilo preko 20-tak pacijenata. Za sve informacije su dostupne dr. Furić i dr. Hlavač.”
Dakle, u konkretnom slučaju, oca naše čitateljice je na testiranje u Karlovac uputio liječnik primarne zdravstvene zaštite, iako ga je mogao uputiti na testiranje i u ogulinsku bolnicu.