Aktualno OG sada Ogulin

Bojan Prebežić: “Projekti koji su odgođeni zbog korone, bit će nastavljeni”

Bojan Prebežić, direktor gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija, bio je gost današnje emiisje Oči u oči, u programu Radio Ogulina. Osvrnuo se na zatečeno stanje u tvrtki na čije je čelo došao prije godinu dana i zadovoljan je započetim projektima.

Jedan od njih  je saniranje gubitaka pitke vode, što će koštati više od 20,5 milijuna kuna i odvijat će se po fazama. Prionuli su najtežem dijelu, a to je uži centar grada, gdje se radovi odvijaju na 4 lokacije. Građevinski radovi  bi trebali biti dovršeni i prije roka,  do kraja svibnja, nakon čega će se uspostaviti redovita regulacija prometa.

“Dužan sam učiniti sve da se omogući smanjenje cijene vode, a uskoro ćemo napraviti prvu analizu i vidjeti što je moguće”-rekao je Bojan Prebežić, dodavši da su lani prihodi u tvrtki iznosili 19 milijuna kuna, a rashodi su bili nešto manji, pa je ostvarena dobit od 80 tisuća kuna.

Na pitanje je li zamućena voda ispravna za piće, odgovorio je potvrdno, napomenuvši da do zamućenja može doći neispravnim postupanjem neodgovornih pojedinaca, nakon čega se cijevi moraju ispirati.

Jedna od tema bila je i gradnja kanalizacijskog sustava, koja je malo zapela. U boljim vremenima Hrvatske vode i EU su više pomagale, ali su donesene nove odluke, te prethodna analiza iz 2015. godine zapravo više ne vrijedi. Za novu treba izdvojiti dodatnih pola milijuna kuna.

Nažalost,određeni broj građana nije se priključio na kanalizacijsku mrežu, a tek novim Zakonom o vodama bit će regulirano da će se morati imati vodni redar i tek će onda postojati mogućnost kažnjavanja i sankcioniranja onih koji to nisu učinili, a morali su.

Suradnju sa Hrvatskim vodama ocijenio je jako dobrom, a projekti koji su odgođeni zbog korone, bit će nastavljeni. Osim sanacije gubitaka u Ogulinu, isto će se raditi i u Saborskom, a planiraju se i brojne druge aktivnosti na području Kamenice i Tounja, te na Poredicama i u  Poduzetničkoj zoni.

Do kraja lipnja tvrtka će imati novi Pravilnik o radu i novu sistematizaciju radnih mjesta. Ni otpuštanja, ni novih zapošljavanja, neće biti.

Jedno od pitanja slušatelja bilo je vezano za kontrolu potrošnje vode kod građana, ali i obrtnika. Bojan Prebežić odgovorio je da se neovlašteni priključci i krađe mogu slobodno prijaviti u tvrtku. Ako netko zna za krađu i neovlašteno korištenje vode, neka se slobodno javi, njegovi podaci neće biti otkriveni.