Aktualno Županija

Općina Kamanje očekuje početak modernizacije državne ceste koja prolazi kroz njihovo područje

Osim izgradnje novog mosta na državnoj cesti DC228 u Gornjem Pokupju, slijedi i modernizacija kolnika i izgradnja nogostupa uz duž dionice kako na ozaljskom tako i na kamanjskom području.

Hrvatske ceste imaju plan, osim gradnje novog mosta u Pokupju, i modernizaciju kolnika i gradnju nogostupa, pješačkih i biciklističkih staza uzduž cijele prometnice do granice s Republikom Slovenijom. Na ozaljskom području upravo je u tijeku priprema projektne dokumentacije, a na kamanjskom području sve je spremno za početak radova.

Počeci i prvi pozitivan moment s državnom cestom DC228 dogodio se kad je učinjena prekategorizacija ceste, to jest kad je ova prometnica iz kategorizacije županijske ceste postala državna cesta, kazao je za KAportal načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan te naglasio da od tada kreće plan uređenja i rekonstrukcije te prometnice kako kroz Kamanje tako i kroz druga područja.
-Jedan od dijelova te prometnice u dužini približno pet kilometara nalaze se i u općini Kamanje, i to kroz naselja Orljakovo i Kamanje. Riječ je o prometnici koja je izuzetno prometna, a sigurnost pješaka izuzetno niska te je nažalost u zadnjih desetaka godina bilo i smrtnih slučajeva, tako da je izgradnja nogostup prvenstveno stvar sigurnosti. Općina Kamanje uviđajući taj problem poduzela je inicijativu za rješavanje te problematike, jer ga sama nažalost nije mogla riješiti, a dok je prometnica bila u kategorizaciji županijske ceste niti sa Županijom.

U trenutku kada je postala državna cesta u dogovoru s Hrvatskim cestama i Ministarstvom prometa, Općina Kamanje osigurala je projektnu dokumentaciju za gradnju nogostupa te rekonstrukciju javne rasvjete duž cijele dionice na području općine Kamanje te su se Hrvaske ceste financijski obvezale realizirati projekt. Načelnik Mateljan je u pogledu početka realizacije investicije optimističan te vjeruje da će se ona ubrzo i dogoditi.

-Očekujem i vjerujem da će ovaj projekt rekonstrukcije državne ceste kroz Kamanje vrijednosti 15 milijuna kuna ubrzo krenuti u realizaciju, za koju je Općina Kamanje financijski izdvojila 250 tisuća kuna za pripremu projektne dokumentacije. Iako je riječ o projektu koji je financijski velik s naše pozicije, no na nacionalnoj razini to nije velika investicija i bez obzira na epidemiju vjerujem da će upravo ovakvi projekti gurati javna ulaganja i javnu potrošnju, poručuje načelnik Mateljan. (kaportal.hr)