Aktualno Županija

Spašavaju nas i našu imovinu, ali pomažu i njima: vatrogasci ove godine već spasilli mačke, patke, vrane, šišmiše i zmije

Da na vatrogasce, nekako “pod normalno”, računamo ne samo kada gori, nego i za poplava, uklanjanja leda s krovova, u prometnim nesrećama i svim teškim i opasnim situacijama, uvjerili su nas svojim djelima odavno, no ponekad zaboravljamo da ne spašavaju samo ljude i njihovu imovinu i stoku, domaće životinje nego sve pa i one divlje! A samo su u ovih pola godine, u različitim dijelovima Karlovačke županije, pomogli mačkama, patkama, vranama, šišmišima i zmijama.

– Od 1. siječnja do danas, ŽVOC Karlovac bilježi 9 intervencija zbrinjavanja životinja, od čega je najviše u Karlovcu, sedam, a jedna u Ogulinu i jedna u Dugoj Resi, kazala nam je Ivana Marić, tajnica Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.
Pri tom su uglavnom spašavali one za koje kažemo da imaju najviše života – mačke.

– Ne radi se samo o skidanju mačaka s drveta, takve su bile tri intervencije, već je jedna mačka bila zapela u cijevi, a jedna između dva zida, u Ogulinu, navela je Marić.
Ovdašnji vatrogasci bilježe i jednu intervenciju uklanjanja zmije iz stambenog objekta, u Dugoj Resi, zatim uklanjanje šišmiša, ali i vrane iz ureda.

Posljednji slučaj spašavanja životinja bio je krajem prošlog mjeseca, a na red su došle – patke. I to na Korani, kod turbine.

– Na Korani vatrogasci su spašavali četiri mlade patke koje su ušle u prostor kroz rešetkastu konstrukciju gdje se nalazi turbina. Napravili su im je prirodan izlaz kako bi same mogle izaći van te su ujedno očisti prolaz koji je bio zatrpan otpadom, objasnila je Marić.

Na žalost, fotkati nisu imali vremena, mediji za intervencije nisu znali pa fotografije svih ovih čudesnih akcija, koje dokazuju da je vatrogascima svaka intervencija bitna – nemamo. No, dovoljno je znati, zar ne? (KAportal)