Aktualno OG sada Ogulin

Kako s maskama?

Jučer je Nacionalni Stožer Civilne zaštite, među ostalim, donio i odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski u javnom prijevozu. S obzirom da u javni prijevoz spada tramvajski, autobusni, željeznički i brodski te avionski, kao i taxi prijevoz  i slični oblici, ta se odluka odnosi na vrlo veliki broj ljudi. Konkretno, odnosi se na sve vozače, konduktere i osoblje javnog prijevoze, te naravno za sve korisnike – putnike. Kako je odluka stupila na snagu u ponoć, to znači da je bilo vrlo malo vremena da građani Hrvatske koji koriste spomenuti javni prijevoz, nabave zaštitne maske. Stoga nas je zanimalo da li su pružatelji usluga dužni osigurati svojim korisnicima zaštitne maske ili su građani prisiljeni sami kupovati zaštitne maske? Isto tako nas zanima raspolaže li Hrvatska, u ovom trenutku, sa potrebnim zalihama zaštitnih maski, gdje se mogu nabaviti i po kojoj cijeni?  Jučer smo, stoga, upit smo poslali i Županijskom i Nacionalnom Stožeru Civilne zaštite. Iz Nacionalnog Stožera objašnjenje još nismo dobili a iz Županijskog su nam prije nekoliko trenutaka odgovorili sljedeće:

“Poštovani,
vezano za Vaš jučerašnji upit, još uvijek nismo dobili odgovor Nacionalnog stožera, međutim ono što Vam naš Stožer može potvrditi je sljedeće:
U svim dosadašnjim preporukama i odlukama Nacionalnog stožera  ne definira se tko će biti obvezan pribaviti maske. Pretpostavlja se da će ih za zaposlenike prilikom obavljanja posla nabaviti poslodavac, a  tako i za djelatnike u javnom prijevozu – pružatelji usluga. Stanje opreme kojom raspolaže RH ne znamo, te Vam tu informaciju, kao i sve ostalo u njihovoj nadležnosti mogu dati samo oni.  Na Stožeru CZ  RH je napomenuto  da za ulazak u prijevozna sredstva javnog prijevoza nije nužno imati medicinsku masku, već može biti i pamučna.
Srdačno,
Stožer CZ Karlovačke županije”.