Aktualno OG sada Ogulin

Održan sastanak gradskog Stožera Civilne zaštite – epidemiološka slika se u Ogulinu pogoršala

U prostorijama ogulinskog DVD-a, nakon višetjedne stanke, održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina. Razlog održavanja jest činjenica da su se, nažalost, na području našeg grada pojavile dvije novozaražene osobe od koronavirusa.
Sjednicu je otvorio ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, izvjestivši da se epidemiološka slika na našem području samim time pogoršala.

Potom je riječ uzeo ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko koji je članove Stožera izvjestio o slijedu događaja vezanih uz pojavu dvije novozaražene osobe. Rekao je kako su tijekom jučerašnjeg dana u Infektivnu ambulantu ogulinske bolnice zaprimljene dvije suspektne osobe, s kojima je postupano sukladno svim propisanim protuepidemiološkim mjerama. Nakon što su im uzeti brisevi, oni su do zaprimanja rezultata uzorkovanja zadržani u ambulanti, a nakon sinoć pristiglih rezultata poslani su u samoizolaciju na kućno liječenje. Razlog tome jest blaža klinička slika. Dr. Zorko napomenuo je da među osobljem bolnice nema suspektnih osoba, a posjete su do daljnjeg zabranjene. Novost je da će se uz testiranje u Karlovcu, testiranje na COVID-19 vršiti i u ogulinskoj bolnici svakodnevno, u veremenu od 7 do 9 sati.
Testiranje se vrši na temelju uputnice koju izdaje odabrani liječnik opće prakse, a svi brisevi se do 16 sati zaprimaju u Zagrebu.

Prema riječima zamjenice ravnateljice dr. Zorke Žgele, u ogulinskom Domu zdravlja vrši se trijaža na ulazu i, kao i u ogulinskoj bolnici, obvezna je uporaba zaštitnih maski.

Iz Policijske postaje  Ogulin stigla je vijest da se na našem području trenutno pod mjerama samoizolacije nalazi 5 osoba, a epidemiolozi još uvijek istražuju bliske kontakte oboljelih.

Na županijskom Stožeru jutros bilo je riječi i o uzimanju briseva od eventualno suspektnih štićenika ustanova i udomiteljskih obitelji koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama. Kako je rečeno, uskoro bi taj posao trebali početi odrađivati medicinski tehničari, koji će proći posebnu edukaciju.

Gradonačenik Domitrović uskoro bi trebao izdati naputak svim gradskim ustanovama i poduzećima o obveznom korištenju zaštitnih maski.

Načelnica ogulinskog Stožera Ivana Salopek Šumnonja izvjestila je članove o upitu ravnatelja ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana” o mogućnosti održavanja maturalne večere, čije održavanje je planirano za ovu subotu. Svi članovi Stožera složili su se da se upit proslijedi epidemiološkoj službi, koja bi o tom pitanju trebala donijeti odluku.

U nastavku sjednice članovi Stožera izdali su preporuku da se sutrašnja sjednica Područne vatrogasne zajednice grada Ogulina ne održi u zatvorenom prostoru, ako za to ne postoje propisani epidemiološki uvjeti.

Sjednica je završena apelom gradonačelnika Domitrovića da se odgovorno ponašamo, održavamo socijalnu distancu i higijenu. Naredna sjednica Stožera održat će se u online obliku. Kako bi se izbjeglo eventualno širenje lažnih vijesti, gradonačelnik Dalibor Domitrović još jednom je istakao važnost i ulogu lokalnih medija, putem kojih će građani biti redovno izvještavani o svim važnim informacijama na temu epidemije koronavirusa.