Aktualno Županija

Korona i ovdje uplela prste? Donatori iz Karlovačke županije (za sad) stegli kesu – HDZ-u tek jedna, SDP-u niti jedna uplata

Od 1. do 27. lipnja HDZ je dobio 1,7 milijuna kuna, SDP od 2. do 27. lipnja čak šest puta manje novca

Je li uzrok korona kriza i manjak prihoda, vaganje kome novac dati ili nešto deseto, ne zna se, ali, barem za sad, onih koji su spremni odriješiti kesu i uplatiti novac strankama za predizbornu promidžbu znatno je manje nego za ranijih izbora. Skromniji su i iznosi koje uplaćuju, a i broj onih koji to čine poprilično je smanjen.

Štoviše, na popisu onih koji financiraju predizbornu promidžbu političkim strankama nema imena i naziva osoba i tvrtki koji su tradicionalno bili najšire ruke u ovakvim prigodama, čak ni karlovačkih Lana tiskare i Lana Commerca Nikole Hanžela.
No, kako se radi o privremenom, a ne konačnom izvješću, sve se to još stigne promijeniti pa možda na popisu donatora HDZ-u i SDP-u osvane još netko iz Karlovačke županije. Do sad je, kako stoji u financijskim izvještajima o financiranju izborne promidžbe što ih je objavio DIP, ne njemu samo jedna osoba. I to članica HDZ-a, od članova SDP-a iz Karlovačke županije nema niti jednog.

HDZ, odnosno, koalicija HDZ, HDS, HSLS je od 1. do 27. lipnja ove godine dobila donacije od 165 fizičkih i pravnih osoba i to u ukupnom iznosu od 1,755.255 kuna. Pojedinci su uplaćivali od 250 do 30.000 kuna – takav najviši iznos uplatilo ih je devetero – dok su tvrtke izdvajale od 1.000 do 150.000 kuna, koliko je uplatila Bistra iz Đurđevca.Iz Karlovačke županije, u tih 27 dana, to nije učinila niti jedna pravna osoba, ali jest jedna fizička. Bivša ministrica, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski i v.d. predsjednica županijskog HDZ-a Nada Murganić uplatila je 10.000 kuna.

SDP, odnosno, koalicija SDP, GLAS, HSS, HSU, IDS, REFORMISTI, PGS, SNAGA, se trenutno ne može pohvaliti niti jednom donacijom iz Karlovačke županije. Doduše, niti ukupnim iznosom donacija jer (samo) 43 donatora, od 2. do 27. lipnja, uplatila su za financiranje predizborne promidžbe ove koalicije 283.184 kune. Pritom su pojedinci izdvajali od 200 do 30.000 kuna, koliko je uplatio samo član SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Firme su donirale od 1.000 do 20.000 kuna, koliko je uplatila Izgradnja Zaprešić.

Na oba popisa najviše je bivših saborskih zastupnika i ministara, te kandidata na ovim izborima, ali hoće li tako i ostati, znat će se nakon što budu objavljena konačna financijska izvješća.(KAportal)