Aktualno Županija

Zabrinjavajući podaci karlovačkog “Koraka”: Svako peto dijete seksualno je zlostavljano

Roditelji trebaju shvatiti da, ako o tome ne pričaju, problem nije nestao, postoji i šutnjom će napraviti još veći jer djeca ne znaju, a ono što saznaju ili im se dogodi, neće ni reći roditeljima

Jedno od četvero ili petero djece biva seksualno zlostavljano, ali samo je 21 roditelj karlovačkih sedmaša pristao na educiranje svoje djece o nasilju, a kako je nasilja, svih oblika, sve više, Ženska grupa Korak novim će projektom o nasilju u partnerskim odnosima educirati i učenike i njihove roditelje.

Rečeno je to na današnjoj pressici, na kojoj su članice Koraka predstavile rezultate netom završenog projekta „Korak do podrške”, koji su, zbog korone, provodile mjesec dana duže – sedam, umjesto šest mjeseci. I na potpuno drugačiji način no što je bilo planirano pa su edukacije osnovnoškolaca bile online, nakon što su roditelji, budući je riječ o maloljetnicima, to odobrili.
– Namjeravali smo, također uz privolu roditelja, edukacije provoditi u bar dvije škole za sve učenike sedmih razreda, ali zbog ovih novih okolnosti, to smo činili online. Malo je roditelja htjelo da njihova djeca sudjeluju, smatrali su da to nije potrebno, da je to preškakljiva tema… Ali, namjerno smo radili s 12-13-godišnjacima jer, pokazala su naša istraživanja prije dvije godine, to je dob kada imaju prve partnerske odnose i događa se svašta ako nisu educirani, naučili su neka ponašanja i nerijetko čine nasilje ili su izloženi nasilju u vezama. Po odgovorima koje smo sada dobivali vidljivo je da im nedostaje znanja, ali crteži koje su nacrtali pokazuju da shvaćaju kako je nasilje ozbiljan problem, ispričala je psihologinja Davorka Bišćan.

Educiran je tako 21 učenik, ali i dvije članice Koraka dodatno osposobljene za rad sa ženama žrtvama nasilja, a tri za rad s djecom žrtvama nasilja. Također, psiho-socijalnu podršku dobile su tri žene i jedna maloljetnica, 16-godišnjakinja, žrtve nasilja.
– Primjetili smo porast seksualnog nasilja, a ranija naša istraživanja su pokazala da je jedno od četvero ili petero djece seksualno zlostavljano, što je jako, jako puno, upozorila je Bišćan.

Koliko je nasilje ogroman problem, kakva ponašanja u vezama nepoželjna, a kakva poželjna, Korak namjerava, uz učenike, educirati i roditelje da bi oni mogli o tome učiti svoju djecu pa već priprema novi projekt koji će se time baviti. Ovaj, koji je bio namijenjen samo djeci – uz žrtve nasilja i zaposlenice Koraka – sa 74.000 kuna poduprlo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Roditelji trebaju shvatiti da, ako o tome ne pričaju, problem nije nestao, on postoji i napravit će još veći jer djeca ne znaju, a ono što saznaju ili im se dogodi, neće ni reći roditeljima. Jer, ako su roditelji šutjeli, šutjet će i djeca. Neće se znati da ima problema dok ne kulminira, a onda je jako teško vratiti dijete na pravi put, izliječiti ga ili nešto treće. Trebaju biti svjesni da djeca moraju znati što je što; kako u školi uče gradivo, trebaju i ovo jer i ovo je život, poručila je Mirjana Duduković, predsjednica Koraka.

Među žrtvama obiteljskog nasilja, njih čak 70 posto iskusilo je i seksualno nasilje.