Aktualno Županija

Grad Ozalj europskim sredstvima širi kanalizacijsku mrežu – s pročistačem čuvamo i čistu rijeku Kupu

Europskim projektom u vrijednosti preko 3 milijuna kuna, kanalizacijski će se završiti i pokriti cijelo naselje Ozalj na desnoj obali Kupe, a potpisanim ugovorom kreće i izrada koncepcijskog rješenja za ostala naselja kojim su recipijenti rijeke Kupa i Dobra.

Grad Ozalj europskim sredstvima širi kanalizacijsku mrežu, naime, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., Komunalnom Ozalj d.o.o. odobrena je potpora u iznosu 3.342.000 kuna. Intenzitet potpore iznosi 100% od ukupno prihvatljivih troškova te će ona biti utrošena za izgradnju kolektora za odvodnju sanitarnih otpadnih voda na području grada Ozlja i to za produženje kolektora IV u ulici Vlatka Mačeka, izgradnju kolektora za naselje Lukšići Ozaljski i izgradnja kolektora za naselje Soldatići.

  • Radi se o dosta značajnom iznosu za našu sredinu i za poduzeće Komunalno Ozalj d.o.o.. Ugovori se odnose na projekte europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za financiranje izgradnje javnih sustava vodoopskrbe odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. U našem konkretnom slučaju radi se o izgradnji tri kolektora kanalizacije, te će njihovom izgradnjom u potpunosti, na području naselja Ozalj, desna obala Kupe biti kanalizacijski pokrivena. Rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od uvođenja u posao, pojasnio je direktor Komunalno Ozalj d.o.o. Zlatko Gojmerac.

Izvođači radova su GMTT LEŠĆANEC za kolektor u ulici Vladka Mačeka, ARKADA d.o.o. za kolektore u Lukšićima Ozaljskim i Soldatićima te SOLUM INŽENJERING d.o.o. za provođenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Osim izgradnje tri spomenuta kolektora, u sustav sekundarnih kolektora spadaju još dva kolektora, i to u ulici Podgraj koji je netom izgrađen, te spoj ulice Augusta Šenoe s Kolodvorskim odvojkom. Prije toga u 2015. godini Grad Ozalj izgradio je kanalizacijski kolektor u ulici Nikole Šubića Zrinskog te su svi spojeni na pročistač otpadnih voda koji je u Ozlju od 2014. godine.

  • Ozalj kao mali grad i mala sredina s ovom izgradnjom ima potpuno pokriveno zbrinjavanje sanitarnih voda na pročistač, to ujedno potvrđuje da je namjera Grada Ozlja da se ponaša odgovorno i ekološki. Svi kolektori su vrlo ozbiljna investicija kanalizacijskog sustava, ukupno iznose preko 6 milijuna kuna, kazala je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

Osim toga, Komunalno Ozalj d.o.o. potpisao je i ugovor za izradu koncepcijskog rješenja za sva ostala naselja na području lokalne jedinice grada Ozalj kojima su recipijenti rijeke Kupa i Dobra.

  • Ta studija bi trebala pokazati za koja naselja je isplativo raditi sustav javne odvodnje te za koju vrstu sustava i uređaja za pročišćavanje je moguća realizacija, što bi ujedno trebala biti podloga za izradu buduće projektne dokumentacije, glavnog projekata, a u konačnici i radova, kazao je direktor Gojmerac.

Osim ulaganja u sustav javne odvodnje, u tijeku je nastavak ulaganja u sustav vodoopskrbe, kojim je na području grada Ozlja pokriveno 98% kućanstava. Potpisanim ugovorom, kreće projektiranje nastavka mreže za naselja Badovinci sa zaselcima Magovci i Priselje te Lović Prekriški za zaselak Dugi Vrh, nakon čega se očekuje i realizacija istog. Iznos sufinanciranja Grada Ozlja je 20% i Hrvatskih voda 80%, a ukupna vrijednost projektne dokumentacije je 600 tisuća kuna. (kaportal.hr)