Aktualno OG sada Ogulin

Trgovanje prepakiranim zaštitnim maskama

U ovo epidemijsko vrijeme covida 19 jedan od svakako traženijih stvari je zaštitna maska. Ima ih raznim vrsta, boja, dizajna, korisnosti i djelotvornosti. Nije ih uvijek lako nabaviti, a i cijena je, u odnosu na onu prije epidemije, skočila i preko 10 puta. U takvim situacijama, naravno, neki koriste priliku za laku i brzu zaradu te “love u mutnom”.  Tako su nas čitatelji upozorili, a i sami smo primjetili da se na raznim prodajnim mjestima, prodaju zaštitne maske “na komad” i to na način da trgovci raspakiravaju originalna pakiranja od 50 komada, te zatim maske prepakiravaju po jedan komad u, npr. najlonske vrećice, te ih tako prodaju. S obzirom da kod otvaranja originalnog pakiranja, te prepakiravanja maski zasigurno dolazi do kontakta osoba koje to rade sa maskicama, čime je sigurno ugrožena čistoća pa time sigurnost i ispravnost maski, zanimalo nas mišljenje struke. Stoga smo na nekoliko adresa uputili dopis i pitali- je li ispravno prodavati zaštitne maske na taj način i koliko su takve maske sigurne, odnosno upotrebljive?

Vrlo brzo nam je stigao odgovor iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije u kojem piše: ” Vaše pitanje svakako zaslužuje pozornost, te se takve stvari, vjerojatno događaju po cijeloj Hrvatskoj, daklej ne samo na županijskoj već i na nacionalnoj razini. Stoga, vas molimo, da to pitanje uputite u HZJZ i Nacionalni stožer civilne zaštite RH, te im tako na to skrenete pozornost i dobijete od njih odgovor, kao relevantnih institucija za nacionalnu razinu. Naše je mišljenje da se sterilna pakiranja sa više komada maski u njima moraju prodavati samo neotvarana. Ako se ne radi o sterilnim pakiranjima, također je preporučeno prodavanje u originalnom pakiranju, a ako se i prepakirava, obvezno je nošenje kirurške maske preko usta i nosa i dezinfekcija ruku prije svakog prepakiravanja.

Iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo pak kažu: “Maske ne moraju biti sterilne, ali trebaju biti nekontaminirane. Da bi Vam detaljnije odgovorili na Vaš upit bile bi nam potrebno više informacija o tvrtkama iz upita, prema kojim protokolima to rade, nose li zaposlenici rukavice i maske te koje su upute dobili za tu vrstu posla. Nakon dostavljenih dodatnih informacija Vam mogu pružiti detaljniji odgovor.

Kakva je situacija u Ogulinu i tko i u kakvim uvjetima, na mjestima gdje prodaju maske na komad, vrši ta “prepakiravanja” te da li se poštuju protokoli koji takvo rukovanje sanitetskim materijalom reguliraju, teško je reći.

Isti upit uputili smo i nacionalnom Stožeru CZ ali i tržišnoj inspekciji. Naime, zanima nas koliko je zakonski ispravno raspakiravati originalna pakiranja i onda sadržaj prepakiravati i prodavati pojedinačno, na komad. Kad odgovori stignu i njih ćemo objaviti.