Aktualno OG sada Ogulin

Tragom pitanja našeg čitatelja, koji završava liječenje

U subotu nam se u inbox Facebook profila OGportala javio naš čitatelj (podaci poznati redakciji) sa jednom zamolbom. Naš čitatelj kaže:

Vidim da u ponedjeljak Županijski Stožer zasjeda u Ogulinu, pa ako bi im mogli uputit pitanje: zašto se  pozitivni na coronu, nakon završenog liječenja više kontrolno ne testiraju?
Ja sam trenutno zaražen i dobio sam informaciju da nema kontrolnog testa, već da se gleda da zadnja 3 dana nema temperature i da je to to.
Unaprijed hvala.”

 

Danas smo to pitanje postavili na pressici Stožera i ravnatelj ogulinske bolnice dr. Zorko nam je odgovorio:

 

Nakon pressice ponovno nam se javio naš čitatelj sa komentarom:
Hvala na upitu, ali doktor Zorko tvrdi kako ide testiranje 14 dan. To nije točno, po naputku infektologa primarni liječnici ne smiju izdati uputnicu za testiranje, ako zadnja 3 dana nema nikakvih simptoma.
Tako da osobe koje završe sa liječenjem ne znaju imaju li još virus u sebi ili ne, a kreću se između ljudi. Hvala još jednom na pitanju.”

Kako to zapravo ide i što bi bila točna informacija o testiranju provjerili smo i na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i tamo smo pronašli dokument od 02. srpnja koji regulira upravo ovu problematiku. Dokument se zove Kriteriji za završetak izolacije bolesnika s COVID-19 i u njemu piše:

  1. Završetak izolacije simptomatskog bolesnika sa COVID -19 preporuča se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji:
    – prošlo je najmanje 14 dana od prvog dana bolesti
    – najmanje 3 uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika
    – značajno poboljšanje respiratornih i drugih simptoma COVID-19

2.  Za asimptomatske slučajeve COVID -19 završetak izolacije proporuča se 14 dana nakon prvog pozitivnog testa na SARS-COV-2 uz uvijet da tijekom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma, koriste se kriteriji za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna točka datum pojave simptoma.

Kontrolno laboratorijsko testiranje, prema ovom dokumentu, predviđeno je samo za djelatnika u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe, ustanovama s povećanim rizikom unosa i brzog širenja virusa među osjetljivom populacijom.  Kontrolno testiranje nadležni liječnik može indicirati sukladno kliničkoj procjeni i kod drugih pacijenata, kao što su imunokompromitirane osobe (veći rizik prolongiranog vironoštva) ili bolesnici sa dužim trajanjem simptoma bolesti.

Dakle, ako naš čitatelj nije u nekoj od ovih spomenutih kategorija, njegovo liječenje službeno će završiti bez kontrolnog testiranja.

I da, čitatelj je u pravu, niti on niti itko drugi neće znati, da li po završenom liječenju on još uvijek nosi virus ili ne!