Aktualno Županija

I bolnice u Karlovačkoj županiji dužne veledrogerijama za lijekove, no da isporuka i stane, imaju zaliha za nekoliko tjedana

Najave veledrogerija da će obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama zbog duga većeg od 4,2 milijarde kuna trebao bi stopirati dogovor Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i predstavnika veledrogerija o uplati 500 milijuna kuna do kraja mjeseca, no sudbinu „dužnih” hrvatskih bolnica dijele i tri iz Karlovačke županije.

Njihov dug za lijekove i potrošni materijal je oko 27 milijuna kuna – ogulinska bolnica iznos nije otkrila – no, pacijenti to neće osjetiti. Ne bi osjetili i da nije došlo do dogovora na nacionalnom nivou, bar ne idućih nekoliko tjedana jer toliko zaliha imaju.
Najveća bolnica u Karlovačkoj županiji, Opća bolnica Karlovac, prema veledrogerijama za isporučene lijekove i potrošni medicinski materijal na dan 21. srpanj ukupno je dužna 25,8 milijuna kuna.

– Od čega su dospjele obveze 21,36 milijuna kuna. Rokovi plaćanja prema veledrogerijama su 250 dana. Za sada je opskrba lijekova i potrošnog medicinskog materijala uredna, a zalihe lijekova i potrošnog medicinskog materijala dovoljne za normalan rad 2 do 3 tjedna, poručila je v.d. ravnateljice Zdenka Mažuran.

I Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa duguje veledrogerijama za lijekove i medicinski materijal, no zaliha ima.

– Na dan 23. srpanj dužni smo 1,38 milijuna kuna prema dobavljačima za lijekove. Zaliha lijekova i potrošnog medicinskog materijala imamo za tjedan dana normalnog rada, kazala je ravnateljica Višnja Mihalić Mikuljan.

Iako smo identičan upit uputili svim trima bolnicama, za razliku od karlovačke i dugoreške, Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin nije odgovorila točnim brojkama. Jedino je odgovor pristigao od njih prilično općenit.

– U vezi Vašeg upita glede najava veledrogerija o obustavi isporuka lijekova obavješavamo Vas da postojeći dug bolnice nije ništa veći od duga koji bolnica konstantno ima u proteklom višegodišnjem periodu. Bolnica je prilikom postojećih mogućnosti plaćanja vodila brigu o razmjernom plaćanju svim dobavljačima, te ne očekujemo veće probleme u odnosu na potrebe liječenja naših pacijenta, odgovorio je ravnatelj Josip Zorko.

Problema, barem do jeseni, ne bi trebalo biti zbog već spomenutog dogovora ministarstava i veledrogerija. Što nakon toga, vidjet ćemo kroz par mjeseci. (KAportal)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal