Aktualno OG sada Ogulin

Iz muzejskog arhiva – Stanoprivreda Ogulin i intenzivna gradnja 1970.-ih

U vrlo zgodnoj rubrici na svom Facebook profilu Zavičajni muzej Ogulin utorkom objavljuje zanimljive crtice iz muzejskog arhiva, iz ogulinske prošlosti. Ovog utorka bila je objava o Radnoj organizaciji za stambenu djelatnost Stanoprivreda Ogulin.

Radna organizacija za stambenu djelatnost Stanoprivreda Ogulin, čijim je preoblikovanjem 1998. godine nastalo današnje Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin, osnovana je 27. prosinca 1965. godine kao Stambeno poduzeće Ogulin. Pod nazivom Stanoprivreda je djelovala od 1979. godine.

Prilikom dvadesete godišnjice svoga postojanja, Stanoprivreda je izdala zanimljivu publikaciju u kojoj je prikazana intenzivna izgradnja objekata javne, poslovne i stambene namjene 1970.-tih godina na prostoru bivše općine Ogulin.

Poznata povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević napisala je popratni tekst publikacije u kojem stoji:

„Dvadesetogodišnju povijest ogulinske Stanoprivrede suoblikovali su očito različiti društveni zahtjevi, kriteriji i ideali, koji su se umnažali snaženjem pluralističkih interesa. Svoj aktivan udio u toj povijesti ona je međutim izrazila pažljivim osluškivanjem i unapređivanjem onih potreba koje su se ticale zajedničkog, društvenog i kulturnog dobra sviju koji žive u prostoru ogulinskog kraja, u njegovim gradovima i selima, a jednako tako i traženjem istinske kvalitete prostornog oblikovanja. Stoga je i ta ne suviše duga povijest iznijela ne samo očite materijalne i opipljive, nego i društvene i kulturne vrijednosti, trajna djelovanja na život ljudi. Doista malo koja organizacija u sličnoj, pa i drugačijoj, razvijenijoj i imućnijoj sredini, bilježi u svojoj povijesti toliko samosvjesnih i vrijednih prostornih sredina i arhitektonskih ostvarenja koja su već ušla u pojedinačno i kolektivno pamćenje.“(tekst i foto: Facebook ZM Ogulin)

Naslovnica publikacije izdane povodom 20 godina djelovanja Stanoprivrede OgulinStambeno poslovni objekt u centru OgulinaStambeno poslovni objekt, PlaškiNaselje montažnih kuća Gorice, OgulinNaselje montažnih kuća prosvjetnih radnika, Zagorje OgulinskoStambeno poslovi objekt u centru OgulinaStambeno poslovni kompleks Naselje Ive Marinkovića, OgulinUnutrašnji prostor stambeno poslovnog kompleksa Naselje Ive Marinkovića, Ogulin