Aktualno OG sada Ogulin

Na današnji dan, pred 21 godinu, Ogulin je bio pod vodom! Radovi na gradnji retencije u Ogulinskom Hreljinu u tijeku

Pred točno 21 godinu, na današnji dan, Ogulin je zadesila poplava katastrofalnih razmjera. Bila je najgora do sada, a Ogulinci takvu ne pamte. Brojni dijelovi grada bili su pod vodom, stradala su kućanstva, polja, poljoprivredni usjevi…Posjetila nas je toga dana, stigavši helikopterom, ministrica Ljerka Mintas Hodak. Bili smo, nažalost, najvažnija vijest na gotovo svim tv i radio postajama, u dnevnim novinama…

I konačno, dvadeset jednu godinu poslije, počela je gradnja retencije. Obišli smo gradilište u Ogulinskom Hreljinu i snimili nekoliko fotografija, iz kojih se vidi da su radovi u tijeku.  Počeli su u svibnju ove godine i to  na I. fazi izgradnje retencije Ogulin, u okviru projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“. Radovi na I. fazi vrijedni su 54,7 milijuna kuna s PDV-om, a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Izgradnja cjelokupnog zahvata retencije Ogulin s pripadajućim građevinama izvodi se kroz četiri faze, a ukupna vrijednost projekta je 186,2 milijuna kuna i financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.