Aktualno Županija

Vatrogasci pokrivali bar 130 krovova u Karlovcu – elementarna nepogoda ne može biti proglašena jer šteta nije 40 milijuna kuna

Za proglašenje stanja elementarne nepogode šteta mora biti najmanje 20 posto izvornih prihoda Grada Karlovca prošle godine, što je 40 milijuna kuna

Iako je nevrijeme koje se u utorak sručilo na Karlovac, krupna tuča, ponegdje i od 10-ak centimetara, uništila najmanje 130 krovova, mahom salonitnih, koji će morati biti u cjelosti zamijenjeni, elementarna šteta ne može biti proglašena jer ne doseže 40 milijuna kuna.

Pojasnio je to na današnjoj pressici gradonačelnik Damir Mandić, kazavši kako zakon propisuje da, za proglašenje stanja elementarne nepogode, pričinjena šteta mora iznositi 20 posto izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave u prošloj godini, što je u Karlovcu spomenutih 40 milijuna kuna.
Karlovčani će stoga morati sami – osim korisnika socijalnih pomoći, kojima će Grad sufinancirati kupnju crijepa – mijenjati krovove i sanirati ostalu štetu koju im je nanijela tuča, vjetar i kiša. Kiša koja je od tog utorka oko 18 sati pa do jučer padala tek s kraćim prekidima pa otežavala posao i samim građanima i vatrogascima koji su im prvi priskočili u pomoć.
Njih 62 s 19 vozila u utorak, u srijedu 81 i 25 vozila, u četvrtak 41 i 14 vozila pa jučer 41 i 18 vozila, što profesionalnih iz JVP, što dobrovoljnih iz DVD-a, ali i kolege iz Vojnića i Ogulina, te, po prvi put, mobilizirani vatrogasci iz gradskih tvrtki i ustanova.

  • Imali smo više od 200 intervencija, osim onih na krovovima, i ispumpavanja vode, gašenja požara, uklanjanja drveća. Nismo specijalno obučeni za prekrivanje krovova, to nije naš primaran posao, kiša je sve dodatno otežavala, ali danas ćemo ih završiti. Razumijem revolt građana koji su pretrpjeli štetu, njihovu zabrinutost kako će to sanirati, ali dosta su nas iznenadile velike kritike koje smo čuli u razgovorima i pročitali na društvenim mrežama. Ne mislim ispričavati vatrogasne snage jer doista su dali sve od sebe, ali molim za razumijevanje: to nije primarna djelatnost vatrogasaca. Na sve dojave smo izašli na teren; možda ne odmah, nego po redoslijedu, po prioritetima i dali smo sve od sebe, izjavio je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade, dodavši da su i 5. dan na terenu, te da će danas posao prekrivanja krovova završiti.

Sve vatrogasce i pripadnike operativnih snaga je pohvalio i zahvalio im gradonačelnik, napomenuvši da se radilo o specifičnoj situaciji: nevremenu koje se dogodilo u vrlo kratkom vremenu, a na puno mjesta je valjalo reagirati.

  • Prvo i osnovno je bilo u što kraćem vremenu pokušati zaštititi imovinu građana i zato smo odmah nabavili potreban materijal, kako bi se građanima smanjila šteta uzrokovana tučom i uništavanjem krovišta, rekao je Mandić.

Dodao je kako se do sad s upitima o pomoći Gradu javilo 70-ak građana, ali, kako sada stvari stoje, šteta neće dosegnuti spomentih 40 milijuna. No, zabilježena je svaka intervencija, sigurno je da će korisnicima socijalnih programa pomoći u narednim tjednima, ali ono o čemu bi svi trebali razmisliti, i vlasnici privatnih kuća i vlasnici tvrtki jest osiguranje objekata. Poljoprivrednicima, onima koji su osigurali svoje nasade, to će nadoknaditi dobar dio štete. To je, inače, jedna od mjera koju Grad sufinancira. (kaportal.hr)