Aktualno Županija

Manifestacija “Na pivo u Karlovac” neslavno završila inspekcijskim prijavama i međusobnim optužbama među ugostiteljima

Nije neuobičajeno da se ugostitelji međusobno prijavljuju raznim inspekcijama i komunalnim redarstvima, no u Karlovcu je ovih dana slučaj za službe postalo i nešto što se odvijalo pod “blagoslovom” Grada Karlovca i Turističke zajednice, točnije manifestacija koja je uslijed koronakrize donekle trebala kompenzirati neodržane i neprežaljene Karlovačke dane piva.

– Caffe bar Ziggy u Preradovićevoj ulici otkazuje sva daljnja najavljena događanja u okviru manifestacije “Na pivo u Karlovac” Turističke zajednice Grada Karlovca. Naime, prvo je mimo dosadašnje uhodane prakse PU karlovačka odbila zaprimiti prijavu javne priredbe i u pojašnjenju upozorila na novčane kazne ako se glazbom ili na drugi način pred ugostiteljskim objektom remeti javni red i mir, objavljeno je na Facebook stranici ovog kafića.No to nije sve, nego je vlasnik Ziggyja spomenuo i kako je ovih dana, “na inicijativu vlasnika eminentnog karlovačkog cajkaškog kluba, nekoliko karlovačkih noćnih klubova odaslalo prijavu državnom inspektoratu, sanitarnoj inspekciji, MUP-u, Gradu, komunalnom redarstvu…, “cvileći kako im caffe barovi svojim sadržajima navodno nezakonito otimaju posao”.

– U “Ziggy” su, dakako, izrijekom pozvane institucije da prekinu taj zločin povremenog održavanja svirki na terasi. Povlačimo se iz ove šizofrene situacije gdje nas turistička zajednica i Grad s jedne strane pozivaju da obogatimo sadržaje, a drugi u isto vrijeme prijete kaznama i prijavljuju inspekcijama za to isto. Gasimo muziku. Sve samo da ne ugrozimo egzistenciju noćnih klubova, navodi se još na Facebook stranici Ziggyja.
U ovome se valjda prozvanim našao pak vlasnik Noćnog kluba Monaco na Švarči koji se također oglasio preko Facebooka.

– Čisto da se oglasim za sve one kojima su se uzburkale strasti i koji smatraju da je netko oštećen time što su institucije pozvane isključivo da upozore objekte koji ne rade po zakonu o ugostiteljstvu, pravilniku o razvrstavanju ugostiteljskih objekata, zakon o razini buke, zakona o remećenju javnog reda i mira te niza ostalih. Nikome nije poslana inspekcija da zatvori, kazni, onemogući rad ili bilo što slično, već da se objekti koji ne rade po zakonu isključivo upozore da krše zakone i propise, piše Gordan Fancev.

Navodi da Zakon kao i pravilnici određuju način poslovanja prema uvjetima koji su propisani. Živu muziku, dj-a, animir muziku… mogu imati isključivo noćni barovi, noćni klubovi i disco clubovi. Svirka na terasama nije poznata kao takva u apsolutno nigdje osim u disco clubovima i beach barovima koji nisu u naseljenim mjestima.
O troškovima otvaranja, održavanja, hladnom pogonu i ostalom neću ovom prilikom. Minimalne kvadrature 100 kvadrata i ostalo.

– Pristojba za minimalne tehničke uvjete za caffe bar iznosi 210 kuna za skupinu koju ja pišem košta 210 plus 810 sto iznosi 1.000 kuna. Pet puta veći trošak za jedan papir. ZAMP, struja, komunalna naknada, spomenička renta, sresti (atest buke za 90 decibela košta okvirno 30.000 kuna. Zato svi koji pišete znajte da se ovaj puta ne radi cajka ili nešto drugo nego, objasnio je Fancev.