Aktualno Županija

Početak škole u OŠ “Slava Raškaj” Ozalj: Nastava nekima jedan tjedan u školi, drugi online – osigurana i učionica u slučaju potrebe izolacije zaraženih

Nastava će se odvijati u stalnoj jutarnjoj smjeni u matičnoj školi i u svih šest područnih škola Osnovne škole „Slava Raškaj“ Ozalj. Učenici nižih razreda će nastavu pratiti bez maski, ali ne i oni viših razreda, koji će na nastavu u turnusima.

Hrvatska broji zadnje dane pred početak nikad neizvjesnije i izazovnije nove školske godine, koja će nesporno biti pod stalnim epidemiološkim nadzorom, a kako će ona biti organizirana u Osnovnoj školi Slava Raškaj Ozalj, razgovarali smo s ravnateljicom Gordanom Basar.

Za KAportal ravnateljica Basar kazala je kako će se nastava odvijati u stalnoj jutarnjoj smjeni u matičnoj školi i u svih šest područnih škola Osnovne škole „Slava Raškaj“ Ozalj te je nesmetano organiziran produženi boravaka za učenike od 1. do 4. razreda u matičnoj školi odmah nakon završetka nastave te traje do 16.30 sati. Nastava tjelesne kulture u školskoj dvorani odvijat će se u blok satima i nakon svake grupe ide obvezna dezinfekcija prostora, kao i u slučaju nastave u informatičkoj učionici, koja se ovih dana preuređuje kako bi osigurali potreban razmak.

  • Učenici od 1. do 4. razreda nastavu prate bez maski, ali učenici putnici u prijevoznom sredstvu dužni su ih koristiti. Učenici viših razreda na nastavi, kao i u autobusu nose maske, te je za njih organizirana nastava u turnusima, jedan tjedan u školi, drugi online. Svi učitelji nose maske u nastavi i na hodnicima, kao i svi zaposlenici. Također, osigurane su i učionice u slučaju potrebe izoliranja učenika zbog pojave zaraze, kako i nalažu propisani protokoli.

Tako će učenici od 1. do 4. razreda ozaljske osnovne škole, biti smješteni u učionice u prizemlju škole. Prizemlje ima tri ulaza od kojih isti učenici koriste dva i to u različito vrijeme ulaska, 1.i 3. razred na požarni ulaz u prizemlju, a učenici 2. i 4. razreda na glavni ulaz.

  • Učenike dočekuje razredni učitelj te im se dezinficiraju ruke, kao i obuća prolazeći kroz dezinfekcijsku barijeru, tepih, preobuvaju se pred svojom učionicom te ih učiteljica vodi na pranje ruku i prati ispravnost pranja ruku. Također, jedna učionica u prizemlju je slobodna za slučaj pojave zaraze, temperature kod učenika, kada ga moramo izolirati od učenika iz razreda, uz pratnju učitelja u zaštitnom odijelu do dolaska roditelja po dijete. Školski obrok donose kuharice pod maskama pred učionicu, kojeg preuzima razredna učiteljica i dijeli učenicima. U nastavi – svi učitelji koji ulaze u razredni odjel nose maske, a nakon završetka nastave, u različito vrijeme učenici izlaze iz škole na ulaz na koji su ušli.

I učenike viših razreda čeka isti protokol, a na nastavu u učionice odlazit će svaki drugi tjedan.

  • Prvi tjedan nastave od 7. rujna kreću učenici 5-ih i 6-ih razreda, to jest 4 razredna odjela, dok učenici 7-ih i 8-ih razreda u 5 razrednih odjela su „online“. Učenici od 5. do 8. razreda su smješteni u učionicama na katu škole. Učenici 5-ih razreda ulaze na ulaz kod sportske dvorane, a u drugom tjednu su to učenici 7-ih razreda, dežurni učitelj su zaduženi da paze na dezinficiranje ruku i obuće. Učenici 6-ih razreda, a u drugom tjednu su to učenici 8-ih razreda, ulaze na požarni ulaz na kat škole po istom protokolu postupanja. Također, kao i u prizemlju, na katu škole je slobodna jedna učionica za slučaj pojave zaraze, temperature kod učenika.
    S druge strane, Područne škole u Vivodini, Vrhovcu, Malom Erjavcu, Trgu, Podbrežju i Zorkovcu u boljoj su situaciji od matične škole, zbog malog broja učenika, te su organizirani kao čisti razredni odjeli ili dvorazredni, trorazredni i četverorazredni kombinirani razredni odjeli. Stoga, jedna grupa koja može izvoditi nastavu i izvannastavne aktivnosti bez većih organizacijskih problema i prilagodbi.
  • Smatram da će nastava biti sadržajna i zanimljiva učenicima, a na ono što posebno obraćamo pozornost u ovoj školskoj godini je zaštita zdravlja učenika i osoblja, te se maksimalno trudimo održati dobru epidemiološku sliku u našoj ustanovi. Nastava u turnusima je izvrsna za smanjenje broja učenika putnika u autobusima i minibusevima – kako bi se olakšalo i prijevoznicima održavanje epidemioloških mjera, a ne poskupljuje se cijena prijevoza. U jednom tjednu se voze učenici 1. – 6. razreda, a u drugom tjednu učenici od 1. do 4. razreda te učenici 7-ih i 8-ih razreda. Jedino loše je u ovoj organizaciji što se učenici neće moći družiti onako kako su navikli inače, poručuje ravnateljica Basar. (kaportal.hr)