Aktualno Županija

Samo nekolicina vijećnika spomenula Jelićevu ostavku, njegovo izvješće o radu usvojili, a Tatalovića sve podsjetilo na – Sanadera

– Mislim da imamo pravo znati zbog čega je župan dao ostavku. Je li to stres, da li je to bolest, zdravstveni razlozi? Tako je i Sanader počeo pa je ispalo svašta. Ne vjerujem da je župan zbog bolesti podnio ostavku. Naravno, ako postoje grijesi, sigurno nisu samo njegovi, i on je pod utjecajem da li komiteta, prijatelja, poduzetnika… vjerujem da je to stresno i zbog toga sam bio protiv smanjenja plaća županu i dožupanima na predzadnjoj sjednici, izjavio je Čedomir Tatalović (Živi zid), potegnuvši na današnjem Aktualcu Županijske skupštine pitanje ostavke Damira Jelića na mjesto karlovačkog župana.

Spomenuo ju je i Hrvoje Hoffman (HNS), kazavši da ne bi povlačio paralele sa Sanaderom „iako određenih sličnosti ima”.
Ali, bez obzira tko što mislio, oduvijek sam Jelića respektirao kao političkog protivnika i nisam mislio da će ga išta otjerati da odstupi s ove pozicije; smatrao sam da je dovoljno čvrst da izdrži sve političke pritiske. Nadam se da Jelić, po dobrom HDZ-ovom običaju, neće biti Fašnik ili mali Ivica, gdje će mu se presumjeriti odgovornost gdje čak i nije imao udjela. Siguran sam da u županijskom proračunu sada neće biti stavki za provođenje duhovne obnove, rekao je Hoffman.

Dosadašnji vijećnik Mosta, sada nezavisni Marinko Marinović, županu je poželio brzo ozdravljenje.

– I da se što prije uključi u politički život jer držim da on svojim znanjem i stručnošću može doprinjeti našoj županiji, poručio je Marinović.

Odgovarajući na vijećnička pitanja, dožupanica Martina Furdek Hajdin koja obnaša dužnost župana, rekla je da je „župan svoju ostavku dao legitimno i zakonito u pisanom obliku”.

– Naveo je u priopćenju i razloge svoga odlaska. Ovo što je navađano kao insinuacija ili eventualne nezakonite radnje, mislim da ovo tijelo nije uopće pozvano da o tome komentira; znamo u čijoj je to nadležnosti. A o daljnjim razlozima – zaista se radi o privatnoj stvari gospodina Damira Jelića, izjavila je Furdek Hajdin.

Ona je prezentirala i županovo izvješće o radu u prvoj polovici godine, za koje je Ivan Vuković (SDP) kazao da ne može proći samo taksativnim nabrajanjem podataka što je Županija radila u šest mjeseci, što nije, kakav bio plan ralizacije itd.

– Po čemu je župan Jelić ostao zapamćen u našim srcima u proteklom periodu? U tom smislu bi trebalo tražiti razloge zbog čega je i napustio poziciju na kojoj bio. Po meni, ključno po čemu možemo pamtiti župana Jelića je način na koji je upravljao županijom, a koji je bio sve samo ne demokratičan. Drugo po čemu ćemo ga pamtiti je nepodržavanje Istanbulske konvencije; iz toga proizlazi njegov svjetonazorski put i osjećaj života u ovoj županiji. S druge strane, nabava voznog parka, promjena lokacije rada Županije itd. govore da se nije našao put koji bi ovu županiju digao u vrh, povukao sredstva iz EU fondova, otvorio radna mjesta, već put bavljanja samim sobom, onim što za ovu županiju nije bitno. Iz ovog izvješća imamo sliku šume gdje ne vidimo drvo; ništa konkretno tu nismo vidjeli po čemu bi naša županija danas, sutra bila izdvojena, prepoznatljiva, ne vidimo što je budućnost. Mi samo trošimo novce koje imamo, malo škole, malo zdravstvo, malo simo, malo tamo: ako nastavimo isti put koji je Jelić vodio, ne piše nam se dobro, zaključio je Vuković.

Isto izvješće za Vladu Jelkovca (HDZ), osim navedenih projekata na kojima se radilo, ima i dodatno značenje.

– To je i prilika da se zahvalimo županu koji je na čelu Županije bio 7,5 godina – 3,5 ispričavam se – to su projekti na kojima je i on radio. Treba podržati, ljudski i red je zahvaliti se čovjeku koji je bio na čelu institucije koja je sve to radila, a novom vodstvu na čelu s Martinom Furdek Hajdin poželjeti da ih jednako tako uspješno ili bolje nastavi i pozivam sve nas da im u tome pomognemo, pozvao je Jelkovac.

Vijećnici su izvješće o radu župana u prvoj polovici ove godine, očekivano, usvojili: 27 ih je bilo za, 6 protiv, a 1 suzdržan.(KAportal)