Karlovac nastavlja s pomoći obrtnicima

Kafić u Draganiću, malom mjestu na staroj cesti prema Zagrebu. Turizma ovdje nema, a i broj je domaćih mještana svake godine sve manji. Promet je u odnosu na prošlu godinu pao za 40 posto.

Nekad je, kaže Vladimir Turkalj – bilo zaposleno i četvero djelatnika, a sada rade samo on i supruga, i jedva spajaju kraj s krajem. Posao se u koroni smanjio i karlovačkom fotografu Denisu Stošiću. Vrijeme je iskoristio za dodatne edukacije kako bi se, kaže, pripremio da ponudi nešto više i nešto bolje.

Broj se obrta u korona krizi u Karlovačkoj županiji nije smanjio u odnosu na prošlu godinu, no neki posluju vrlo teško. Posebice se to odnosi na sektor turizma i ugostiteljstva. Za njih je grad Karlovac odlučio produžiti mjere pomoći, a isto očekuju i od hrvatske vlade.

Grad Karlovac svima će i dalje sufinancirati nabavu dezinficijensa. Hotelima će promijeniti način obračuna komunalne naknade.

– Komunalnu smo naknadu sukladno zakonu promijenili s obračuna po kvadratu, na 1,5 posto dobiti. Njihova dobit će biti vjerojatno 0, znači i prihod grada će biti 0, govori gradonačelnik Damir Mandić.

Ipak, o snižavanju prireza grad Karlovac trenutačno ne razmišlja. Ugostitelju s početka priče prava pomoć bila bi i snižavanje trošarine na pića te smanjenje PDV-a. Ukupno, 30 posto prihoda, kaže, odlazi samo na to.

– Svi vjerojatno rade samo da prežive. A sad, tko će uspjeti preživjeti ovu zimu, vidjet ćemo, dodaje Vladimir Turkalj.

Barem će jesen biti manje neizvjesna. Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti produžene su do kraja godine i mnogi na kontinentu sigurno neće dvojiti ponovno ih iskoristiti.(hrt)

Facebook Comments