Aktualno OG sada Ogulin

Ministar Medved nazočio otvorenju Spomen obilježja u Tounju

Svečanost otvaranja Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 143. brigade HV Ogulin, u mjestu Vrtača, u Tounju, počela je himnom koju su izveli članovi kUD-a Tounjčica, a nastavljena minutom šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

U uvodnoj riječi moglo se čuti da je 17. srpnja 1992. godine, u ranim jutarnjim satima,  devet vojnika krenulo na ratište. Vozeći se, stradavaju upravo na ovom mjestu. Pet vojnika preživjelo je  tragediju, a to su Franjo Capan, Ivan Požega,  Ivan Skočić, Ivan Grgurić i Ivan Pribanić, a četvorica su smrtno stradala:Milan Božičević, Franjo Pribanić, Josip Pribanić i Zlatko Rumenović.

Njima su se danas poklonili i počast odali ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, članovi obitelji, brojni prijatelji i branitelji, pripadnici udruga iz Domovinskog rata s područja bivše općine Ogulin, te predstavnici naše županije, načelnici općina Josipdol, Tounj, Saborsko i Plaški,  te gradonačelnik Ogulina.

Domaćin, Ivica Sopek, naglasio je da su gradnju obilježja financirali općina Tounj sa 62.840 kuna i Ministarstvo branitelja sa 45.000, te da je u Domovinskom ratu općina Tounj imala 21 žrtvu.

Ministar Tomo Medved, koji je simbolično otvorio Spomen obilježje zajedno sa  sinom poginulog branitelja Miljenkom Božičevićem,  zahvalio je na inicijativi za gradnju Spomen obilježja koja je krenula od ogulinske Udruge udovica i Mire Rumenović, ističući kako i 28 godina poslije Hrvatska dokazuje  da žrtve nisu zaboravljene.

Spomenik je blagoslovio župnik iz Tounja Josip Štefančić, nakon čega je služena sveta misa.

Više sa današnjeg otvorenja pogledajte u našim video prilozima i na fotografijama.