Aktualno OG sada Ogulin

Aktualnim satom dominiralo gospodarstvo i komunalne teme

Današnji “Aktualni sat” otvorila  je Zlata Kurelac (HDZ) koja se zanimala  ima li potrebe za zapošljavanjem animatora u Ivaninoj kući bajke i je li točno da Reneteh otpušta radnike.
“Ovo je zamjena, ne novo zapošljavanje”-odgovorio je gradonačelnik Dalibor Domitrović, ne želeći ulaziti u poslovanje privatne tvrtke Reneteh. Informacija o otpuštanjima nema.

Neven Vujnović (SDSS) govorio je o gradnji mrtvačnica i asfaltiranjima nerazvrstanih prometnica , koje će se, po riječima gradonačelnika nastaviti u skladu s potpisanim ugovorom s “Arkadom”, a u Drežnici ovih dana kreće gradnja mrtvačnice. Za Jasenkak će do kraja godine imati projekt, a u Donjim Dubravama planiraju je završiti za najviše godinu dana.

Zlatko Mrvoš (SDP) čuo je da neka djeca nisu dobila radne bilježnice, pa ga zanima tko je bojkotirao nabavu,  a potom predložio postavljanje semafora kod Hačka.

“Radne bilježnice financirao je grad, nabavu su provodile škole. Došla nam je obavijest da u IBM koštaju nešto više od 100 tisuća, a u Prvoj osnovnoj školi čak 160 tisuća. Sami nastavnici mogli su birati proizvođača, prema naputku ministarstva, i očito je tu nastala razlika, koja me iznenadila i razočarala, a osigurali smo 110 tisuća za svaku školu. Djeca iz dvije škole trebaju imati iste uvjete”-rekao je gradonačelnik Domitrović, a semaforizacija kod Hačka već  je pokrenuta.

Na pitanje Nikole Požege (SDP)  kad možemo očekivati otvaranje reciklažnog dvorišta saznali smo da će ono biti otvoreno vjerojatno u listopadu, a osvrnuo se i na zamjenu lampi koje obasjavaju javne površine, što će biti gotovo do kraja rujna. Tamo gdje lampe nisu podešene kako treba, a takvih slučajeva ima,  ići će se na zamjenu.

Tomislav Lipošćak (HDZ) osvrnuo se na tvrtku Bjelin i pokretanje proizvodnje u Poduzetničkoj zoni, te na iznose i račune za komunalnu naknadu, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.

“Bjelin je privatna tvtrtka na koju mi ne možemo i ne želimo utjecati. U kontaktu smo i rješavamo ono što je u našoj nadležnosti. Gopodarska nas kriza tek očekuje i ja bih kao investitor isto išao oprezno. Investicija se ne zaustavlja, to je bitno”-rekao je u odgovoru Dalibor Domitrović, podsjetivši  još jednom da se godinama sustav komunalne naplate rješavao starim sustavom koji nije ažuriran. Sada ga je od SKG-a preuzeo grad, informatički sustavi nisu bili kompatibilni i zato je trajalo duže vrijeme. Oko 6 tisuća korisnika trebao je prenijeti u sustav, uz ažuriranje svih podataka. Na tim poslovima rade samo dvije osobe na pola radnog vremena i bili su primorani raspisati natječaj za komunalnog redara.

Milan Sabljak (HDZ) iz medija je saznao o prodaji HOC-a Bjelolasica, pa moli da grad kontaktira nove vlasnike i da oni dostave planove i Gradskom vijeću prezentiraju njihove namjere. Zanima ga što je i sa prostorom bivšeg restorana na Sabljacima.

“Ne znam tko su ti ljudi i ne znam što će raditi s Bjelolasicom”-rekao je gradonačelnik, napomenuvši da oni prije svega trebaju imati komunalnu infrastrukturu. Čudno mu je i indikativno da stoga nisu posjetili gradske službe. A zanimljivo je i to da jedan novi  vlasnik ima jednog zaposlenog i 20 tisuća kuna kapitala!  Zemljište na Sabljacima, bivši restoran HOC-a je, navodno, ponovo na prodaji.

Momir Jakšić (SDP) govorio je o  zagađenju okoliša u Salopek selu i potrebi adekvatnog zbrinjavanja rasola.