Aktualno OG sada Ogulin

Obljetnica pada ogulinskih kasarni JNA

Zapovijed o blokadi kasarni i skladišta JNA, koja je 13.rujna 1991. došla od hrvatskog državnog vrha  izazvala je oduševljenje među braniteljima ogulinskog kraja.
Razlog oduševljenja leži u tome što bi se osvajanjem ili predajom kasarni mogle preuzeti velike količine oružja. Tim oružjem bi se onda naoružali nenaoružani odredi Narodne zaštite te postrojbe MUP-a i ZNG-a koje su djelovale na području općine.
Vojarne vojske, koja se u to vrijeme još uvijek nazivala „narodnom“, nalazile su se na  području Svetog Petra i u centru grada, gdje je ujedno bila smještena i komanda garnizona. Dvije vojarne smještene su bile u Oštarijama, te Skradniku. Najprije se krenulo s blokadom vojarni u Svetom Petru i onoj u centru grada. Vojarna u Svetom Petru imala je značajnu ulogu zbog informacije da se tamo nalazi više tisuća komada oružja, te teško naoružanje. Vojarna je osvojena 16. rujna kada je major Radošević, nakon višesatnih pregovora, predao vojarnu i sve oružje u njoj. Istovremeno se odvijala i bitka za vojarnu u središtu grada, gdje se nalazila komanda. I ova vojarna je osvojena istoga dana, također nakon predaje oficira i vojnika JNA.  Zauzimanjem vojarni osvojena je velika količina pušaka i streljiva, te ostalog naoružanja i opreme. (foto:ZMOg/OGportal)