Aktualno Županija

Ozaljski HDZ protiv imenovanja ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, gradonačelnica Lipšinić: Takva odluka je potencijalni sudski spor koji će Grad izgubiti

Oko konstantnog razvlačenja prilikom izbora novog ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinska Ozalj, na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća zaiskrilo je između gradonačelnice grada Ozlja Gordane Lipšinić i vladajuće većine, točnije ozaljskog HDZ-a.

Naime, na dnevnom redu se našla odluka o imenovanju ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinska Ozalj, koja je ovog puta nakon provedenog postupka javnog natječaja i odabira kandidata, skinuta s dnevnog reda. Točnije, donesena je odluka o poništenju natječaja.Još početkom rujna ove godine Odbor za izbor i imenovanje utvrdio je da samo jedna kandidatkinja ispunjava uvjete za imenovanje ravnatelja POU, i to Kristina Vrbanek sa završenim studijem povijesti i geografije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s pet godina radnog iskustva te s priloženim programom za mandatnom razdoblju.

Prema njezinim planovima ozaljsko učilište trebalo bi pružati niz programa cjeloživotnog obrazovanja i osposobljavanja, od poljoprivrednih zanimanja poput voćara, vinogradara i pčelara do knjigovođa OPG-a, pa i programa za mlade kao što su pripreme za polaganje državne mature, učenje stranih jezika, informatički tečajevi i kao i mnoge druge aktivnosti.No, prema konačnoj odluci Odbora za izbor i imenovanje Grada Ozlja, iako je jedina kandidatkinja koja ispunjava uvjete, podršku od strane odbora nije dobila, a prema objašnjenju njegova predsjednika Josipa Broza (HDZ), “takva je odluka donesena sukladno odluci kluba HDZ-a”.

I predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Zoretić (HDZ) na jučerašnjoj redovitoj sjednici gradskog vijeća pokušao je pojasniti ovaj potez, kazavši pritom kako se svaki natječaj može poništiti bez ikakvih obrazloženja, a u ovo neizvjesno vrijeme u proračunu će ostati malo više novaca.

– Smatram da nije ni hitno, a ni vrijeme za imenovanje ravnatelja ustanove, bez obzira što se s Učilištem mučimo već godinu dana. Mi Učilište za sad ne ukidamo, samo odgađamo prijem ravnatelja iz jednog dosta dobro razloga, a to je ušteda, rekao je Zoretić.

No, ovako obrazloženje za oporbeni SDP baš i ne drži vodu. Naime, kako pojašnjava vijećnica Kristina Mlačak (SDP), odluka o poništenju natječaja dana je bez obrazloženja, a nekakav razlog za poništenje natječaja mora postojati.

– Ako je to ušteda o tome se trebalo voditi 14. lipnja ove godine kada je odluka o raspisivanju natječaja za ravnatelja POU Katarina Zrinski Ozalj donesena. Potreba za obnašanje dužnosti ravnatelja i djelovanja Pučkog otvorenog učilišta očito postoji, ako se i dalje planira imenovati vršitelj dužnosti, upitno je je li iz godine u godinu to uopće moguće.

Takvog je mišljenja i gradonačelnica Lipšinić, koja ne skriva nezadovoljstvo ovakvim raspletom situacije, napomenivši pritom kako se odluka o raspisivanju donijela kada se jako dobro znalo kakva je situacija s epidemijom, kako se puni proračun i kakva su predviđanja u buduće.

– Pokušala sam već nekoliko puta pojasniti kako ravnatelj jedne ustanove kao što je POU Katarina Zrinska Ozalj može doprinijeti razvoju lokalne sredine, javljajući se na mnoge natječaje koje su upravo namijenjene ovakvim ustanovama. Mi smo već sada u nekoliko mjeseci u fazi realizacije projekta vrijednosti preko 15 tisuća eura koji je proveden i dobiven preko Pučkog otvorenog učilišta, i to je jedan od samo 15 jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj koje su osigurale potporu. Dosadašnji v. d. ravnatelj, ujedno i ravnatelj našeg Zavičajnog muzeja ne može kvalitetno obavljati jedan i drugi posao, to su dvije odvojene ustanove, koje se bave zahtjevnim projektima i jedan čovjek na čelu obje institucije, to nije održivo.

No, izgleda da HDZ-ov prijedlog da se ponovno Stjepana Bezjaka imenuje v. d. ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta, koji je već iscrpio onih godinu dana koliko v .d. ravnatelj može biti imenovan, prema svemu sudeći neće dobiti zeleno svjetlo niti od Trgovačkog suda.

– A to posljedično znači da je upitan opstanak Pučkog otvorenog učilišta. Tako da u cijeloj toj priči ja ne vidim uštedu, vidim samo veliko propuštanje velikih mogućnosti. I jako mi je žao zbog toga, kazala je gradonačelnica Lipšinić.

Rasplet oko ozaljskog Poučkog otvorenog učilišta samo je jedna u nizu situacija u kojoj se sve više razilaze gradonačelnica Gordana Lipšinić i ozaljski HDZ, kojeg je upravo Lipšinić, nakon više od desetljeća vlasti SDP-ove Biserke Vranić, dovela na vlast. Za vidjeti je samo kako će „disati“ u svibnju sljedeće godine. (KAportal)