Aktualno Županija

Gradsko vijeće danas samo s aktualnim satom – HDZ nema većinu jer su mu tri vijećnika u samoizolaciji zbog korone

Današnja, prva sjednica Gradskog vijeća Karlovca nakon ljetne stanke, zapela je već na samom početku, ali, iako nema većinu, HDZ je svoju volju uspio sprovesti uz pomoć SDP-a.

Predsjednik Vijeća Matija Furač (HDZ) na samom početku kazao je kako je Klub HDZ-HSLS predložio da danas odrade samo Aktualni sat, a preostali dnevni red online u petak jer su tri vijećnika u izolaciji.Da su protiv toga, kao i svakog nametanja pravila, od onih o nošenju maski i zaštitnim mjerama do svega što se nametalo posljednjih 20 godina, poručio je Filip Jarnević (Živi zid) i pozvao sve na novi Festival slobode 4. listopada, a Marija Bodrožić Zorić (nezavisna) zatražila da joj se odgovori odgađa li se sjednica zbog opasnosti širenja virusa ili zato jer vladajuća većina nema dovoljno vjećnika za donošenje odluka.

– To je degradiranje nas ostalih vijećnika, koji nismo neprijatelji ovog grada! Dovoljno nas je da donosimo valjane odluke; ne možete nas iz oporbe tretirati kao nevažne jer u ovakvim situacijama postajemo važni za odlučivanje, primjetila je Bodrožić Zorić.

Da vladajući ne pristaju ni na kakav drugi način rada, nego onaj da imaju većinu i da sigurno sjednica ne bi bila odgođena da su bolesna tri vijećnika iz oporbe, zaključio je Davor Petračić (nezavisni), primjetivši da se krivo radi “i sada i za prošlog gradonačelnika, možda ranije”.

– Oba rade bez trunke demokracije, mi smo napadani, minorizirani svih ovih godina, na naše prijedloge se išlo đonom, nije se prihvaćalo naše ideje. Ne može biti istina da ovih 4 godine ili zadnjih ne znam koliko nitko iz oporbe niti jednu pametnu, niti jednu svrsishodnu, niti jednu korisnu ideju nije predložio. Ove 34 pripremljene su od vladajućih, servirane, pod pretpostavkom da će proći zbog većine; nisu iskomucirane s oporbom. U ovom Vijeću odluke se trebaju donositi snagom argumenata, a ne snagom većine, to je demokratski deficit koji nama fali, demokratski deficit stranke koja je pokrala ovu državu, a ovim nedemokratskim načinom vladanja u Karlovcu vi te procese podržavate, ustvrdio je Petračić, zaključivši kako ne vidi razlog da se sjednica ne održi pa, primjerice, donese rebalans proračuna kako bi Grad mogao raditi, ali njegov prijedlog nije prošao.

Gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) priznao je zašto vladajući predlažu “razdvajanje” sjednice: “u ovom trenutku na strani većine nam nedostaju tri vijećnika i nemamo većinu da možemo donijeti odluke koje trebamo”.

– Da smo pametni, mogli smo bez problema srušiti sjednicu, ne bi bilo kvoruma, ali nismo to htjeli. Zamolio sam predsjednika Vijeća da s predsjednicima klubova najprije iskomunicira ovu situaciju, a ne vidim zašto ne bismo održali Aktualni sat. Nije to našom, ni vašom voljom nego činjenicom da imamo epidemiju i moramo biti odgovorni. Prijedlog je da danas odradimo Aktualac, koliko god bude trajao, a onda sjednicu putem Teamsa u petak. Nismo mi toliko isključivi, minimalno sjednica smo odradili online, drugi gradovi i općine su puno više, izjavio je Mandić.

Za današnje održavanje samo Aktualca, a ostatka sjednice online u petak glasalo je 14 vijećnika – uz vladajuće, ruke su digli i SDP-ovci – dok je 6 vijećnika, Živog zida i nezavisnih bilo protiv.

U petak će, dakle, “odraditi” izvješće gradonačelnika o radu u prvih šest mjeseci, izvršenju proračuna u polovici godine, rebalans proračuna itd. (KAportal)