Aktualno Županija

Gradu Ozlju 700 tisuća kuna bespovratnih europskih sredstava za obnovu stubišta prema školi

Grad priprema i dodatno projektiranje kraka staze prema budućoj stijeni za penjanje, kao i nastavak staze od Posjetiteljskog centra do škole, za čiju realizaciju su posegnuli za europskim sredstvima.

Grad Ozalj osigurao je bespovratna europska sredstva za dugo očekivanu rekonstrukciju i uspostavu šumskih stuba prema školi. Još u 2018. godini Grad je prijavio projekt u sklopu natječaja iz mjere 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”, a nakon provedene administrativne kontrole i odobrenja projekta, u rujnu ove godine sklopljen je i potpisan Ugovor o financiranju s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od 717.750 kuna, što je ujedno i stopostotni iznos od ukupno prihvatljivih troškova radova.

Naime, već dugi niz godina na stubišta smještena na samoj litici u blizini Starog grada nalaze se u raspadno stanju. U početku su bili napravljeni od takozvanih pružnih šlipera, koji su bili nesigurni za hodanje u kišnom razdoblju, nakon toga napravljene su polumontažne stube punjene pijeskom, no niti one nisu dugo zadržale svoju formu. Upravo zbog toga Grad je krenuo u projektiranje i konstrukciju kvalitetnih dugotrajnih stuba, a sredstva za njezinu realizaciju nastojali su osigurati iz raspoloživih natječaja, što je u konačnici i odužilo cijelu realizaciju projekta.
No osim osiguranih sredstva za uspostavu i obnovu staze od škole do državne ceste D228 koja jednom dijelom ide i do pozicije budućeg Posjetiteljskog centra Slava Raškaj, Grad priprema i dodatno projektiranje kraka staze prema budućoj stijeni za penjanje, kao i nastavak staze od Posjetiteljskog centra do škole, za čiju realizaciju također su posegnuli za europskim sredstvima unutar programa Ruralnog razvoja. (kaportal.hr)