Aktualno OG sada Ogulin

Nikola Prša – novi ogulinski župnik

U redovitoj nedjeljnoj emisiji “Oči u oči” u programu Radio Ogulina, Dubravko Dragičević ovog puta je ugostio  novog ogulinskog župnika, Nikolu Pršu. Nakon 7 godina kapelanske službe u Senju, župa Sv. Križa mu je prva župa u kojoj je imenovan župnikom, odlukom biskupa Križića.

“Odluku sam spremno prihvatio, kao volju Božju, u nadi da ću sve odraditi na dobrobit župljana”- rekao je župnik Prša. Prvi dojmovi o Ogulinu su mu više nego dobri, jer ga  naš grad  podsjeća na njegov rodni kraj, a vjernicima je u emisiji detaljnije opisao svoj put do svećenika. Srednju elekrotehničku školu završo je u Gospiću, a po završetku Bogoslovnog  fakulteta u Rijeci stavio se tadašnjem biskupu Bogoviću na raspolaganje.

Otkrio je da posebno pamti svoju mladu misu, a najviše će mu ostati u sjećanju i prva župna služba u Ogulinu.

Na njegov dosadašnji rad dosta su utjecali, kazao  je, župnici iz Senja, nekadašnji ogulinski kapelani Richard Pavlić i prečasni Silvio Milin. Oni su mu dali potporu i prigodom ovogodišnje proslave blagdana Uzvišenja Sv. Križa i Dana grada, a prema njegovim riječima posebno ga je dojmilo zajedništvo svih vjernika, na čemu će raditi i dalje.

U svojoj službi nastojat će biti pravedan, ozbiljan i odgovoran, jer su ga tako odgojili roditelji, a takvim su ga okarakterizirali i senjski župljani.

“Naši međusobni odnosi trebali bi biti što mirniji, tiši i jednostavniji”- poručio je župljanima i slušateljima, uz poruku da se moramo uvažavati.

Po dolasku u Ogulin župnik Prša zamijetio je da je župni stan, kao mjesto u kojem će imati neposredan kontakt sa vjernicima, potrebno urediti, te je odmah prionuo na posao, uz pomoć župljana koje za to nije morao moliti, već su se odazvali sami. Radovi u crkvi na freskama iznad glavnog oltara će potrajati još nekoliko godina, rekao je, jer se radi o zahtjevnom projektu, koji se realizira uz pomoć Ministarstva kulture.

U “setu” neobaveznih pitanja, otkrio je da je Klek posjetio prije nekoliko godina na nagovor Richarda Pavlića,  masnica Udruge žena ga je oduševila, a s vrela Cesarovac vodu još nije popio.