Aktualno Županija

Priopćenje ProbudiKA o domovima za starije

Građanska inicijativa ProbudiKA  obratila se medijima sa priopćenjem na temu domova za starije. Priopćenje, koje u ime GI potpisuju Alen Kristović, Goran Turk i Livija Hrastovčak  prenosimo u cijelosti.

 

Velika je razlika između domova za starije koji posluju kao ustanove i obiteljskih domova kojima je za početak rada dovoljno tek odobrenje županije u kojoj planiraju raditi i poštivanje minimalnih tehničkih uvjeta. Privatni obiteljski domovi proteklih godina doživjeli su procvat poslovanja, a sve zbog pomanjkanja kapaciteta u državnim domovima za starije, gdje se mjesto čeka godinama. Problem u privatnim obiteljskim domovima predstavlja i ponekad “višak” korisnika obzirom na prostor i zaposleno osoblje, a sve u cilju što veće zarade. Realna tržišna cijena smještaja kreće se od 4.500,00 kn do 5.500,00 kn što je prosječnom hrvatskog umirovljeniku nemoguće osigurati bez pomoći obitelji. Ukoliko obitelj nije sklona platiti pristojan smještaj ili isto ne može osigurati nema li dostatna primanja ni za svoje vlastite potrebe starije osobe bez obzira na cjeloživotni rad i uplaćivanja u mirovinski fond mogu ostati nezbrinute ili pak zbrinute na neprihvatljiv način. Kada bi sve ustanove, kao što je to slučaj kod državnih domova, imale sve potrebno zaposleno osoblje cijena privatnih domova ne bi se mogla kretati ispod navedene razine, a pomanjkanje osoblja i pretrpanost domova mogu uzrokovati manju cijenu ali na štetu kvalitete smještaja. Postavlja se i pitanje je li procedura, koja je propisana za otvaranje jednog takvog doma, pre jednostavna i što isto povlači za sobom? Potražnja sigurno potiče ponudu u privatnom sektoru zbog zarade, ali potiče li potražnja državu za ulaganje u tom smjeru, kako bi svi umirovljenici imali pravo dostojanstveno proživjeti zadnje godine života. Karlovački Dom za starije i nemoćne „Sveti Antun“ nedavno je dočekao 32 godine postojanja sa povećom listom čekanja na raspoloživo mjesto. Prije dvije godine veselili smo se povećanju kapaciteta obzirom da je Dom dobio zgradu bivše vojne ambulante za koju smo očekivali da će se prenamijeniti za potrebe osoba treće životne dobi s problemom različitih oblika demencije poput Alzheimera. U ove dvije godine nema pomaka u tom smjeru niti su ispunjena obećanja kako će se iz EU fondova povući sredstva za tu namjenu. Kako se u našem Domu slažu liste čekanja i tko ima prednost je pitanje, koje nam se nameće samo po sebi. Hrvatska u domovima za starije i nemoćne ima  oko 26.000 mjesta. Kada se uzme u obzir broj umirovljenika postaje nam jasno da smještaja ima za 2% umirovljenika. Broj mjesta državnim i županijskim domovima za starije i nemoćne iznosi tek nešto više od 11.000, a za navedena mjesta zaprimi se i do sedam puta više zahtjeva. Koji manji broj sretnika dobije mjesto i koji su uvjeti koje mora zadovoljiti. Po pravilima o prijemu korisnika, redoslijedu prijema i otpustu korisnika odlučuje Komisija za prijem i otpust korisnika koju imenuje Upravno vijeće doma, za koje se nadamo da poštuje proceduru i da nema pristranosti. Inače postoje tri zasebne liste, a sastavlja ih Komisija. Zasebno se vode liste čekanja:

–        Za korisnike koji su funkcionalno neovisni i nije im potrebna pomoć druge osobe;
–        Za djelomično ovisne korisnike kojima je potrebna pripomoć u zadovoljavanju osnovnih potreba i
–        Za funkcionalno potpuno ovisne korisnike kojima je potrebna pomoć u zadovoljavanju svih potreba u punom opsegu.

Prednost pri smještaju u dom ostvaruju starije i nemoćne osobe sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakonu o najmu stanova. U tom slučaju domovi su dužni dati prednost na listi zahtjevu za smještaj osobi s pravom prednosti pod jednakim uvjetima. Iz svega gore navedenog molim županijsku i gradsku vlast da široj javnosti odgovori gdje je zapelo sa projektom prenamjene bivše vojne ambulante i je li ikada projekat prijavljen na Eufondove? Dame i gospodo iz županijske i gradske vlasti budite agilniji u aktivnostima koje će pružiti dostojan život svakom umirovljeniku bez obzira na socijalni status.