Zavičajni muzej donosi priču o ogulinskoj transferzali

Redovita tjedna rubrika “Utorkom iz muzejskog arhiva” Zavičajnog muzeja Ogulin donosi nam podsjetnik na neka davna zbivanja, ljude i život na našem području. Tako ovog utorka donose priču o Ogulinskoj transverzali i HPD-u Klek. Kako navode, 1900. godine se u Ogulinu spominje podružnica Hrvatskog planinarskog društva „Klek”, no ona s vremenom prestaje s radom, da bi ponovno bila obnovljena 8. prosinca 1921. godine. Glas Hrvata je redovito pratio aktivnosti ogulinskih planinara, pa ovom prigodom donose i članak iz rujna 1924. godine o zanimljivom zajedničkom izletu s planinarima iz Zagreba na Modruš.
Naime, kraj oko Modruša nije zaživio kao planinaraska destinacija, iako je bilo pokušaja u bližoj prošlosti da se ta ideja realizira.

Planinarsko društvo „Klek“ je 1979. godine trasiralo i markiralo ogulinsku planinarsku transverzalu Modruš – Klek – Bijele stijene, no ona je s vremenom uklonjena s popisa aktivnih obilaznica Hrvatskog planinarskog saveza.

Članovi Planinarskog društva „Klek“ prošle su godine u sklopu međunarodnog projekta Via Dinarica, kojemu je cilj unaprjeđivanje, razvoj i povezivanje potencijala Dinarskog gorja, uredili i označili dio staze puta od Kamačnika preko Kleka i Modruša do Plaškog. U sklopu toga je obnovljena i stara planinarska staza prema Modrušu pa stoga možemo reći da je ponovno oživljena ogulinska planinarska transverzala, i to kao dio Zelene rute, te nosi oznaku HR-G-05.

Ovu zanimljivu rubriku i spomenuti članak iz Glasa Hrvata, objavljen 1921. godine, možete pronaći i pročitati na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin.

Facebook Comments