Aktualno Županija

Ovogodišnji međunarodni književni natječaj “Moje drago serce” okupio mnoge autore ljubavnih priča

Od 88 prijavljenih ljubavnih priča na ozaljski književni natječaj “Moje drago serce”, prema ocjeni stručnog povjerenstva dodijeljene su tri nagrade “Stjepko Težak” i sedam posebnih pohvala.

Međunarodni književni natječaj „Moje drago serce“ ove godine okupio je mnoge autore ljubavnih priča, potaknutih slavnim pismom koje je Petar Zrinski uoči smaknuća uputio supruzi Katarini.

Iako se nagrada “Stjepko Težak” za najbolje priče na istoimenom natječaju dodjeljuje u travnju, ove godine pandemija COVID-19 poremetila je planove, te se tako ozaljski književni natječaj produžio.
Članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje, književnica Julijana Matanović, profesorica Dubravka Težak i književnik Jasmin Imamović, među 88 prijavljenih priča, odabrali su sedam priča za posebnu pohvalu i tri priče koje će dobiti nagradu “Stjepko Težak”, a to su „Ferdo“ Mime Juračak iz Siska, „Freska“ Danila Linića iz Kostrene te „Okus izdaje“ Rosie Kugli iz Zagreba.

Posebne pohvale povjerenstva, ove godine pripale su Ivani Adlešić Pervan iz Jakšića, Maji Čačić iz Karlovac, Senki Čorak iz Rijeke, Sanjinu Ćiković iz Viškova, Nadi Đerek iz Posušja, Mirjani Mikulec iz Oroslavja te Jasni Pavlović iz Ozlja.
Dodjela nagrade “Stjepko Težak” održat će se 30. listopada 2020. u Zavičajnom muzeju Ozalj u ozaljskom Starom gradu, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Ujedno, tri najbolje priče bit će objavljene na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj nakon dodjele nagrade “Stjepko Težak”, a po završetku sljedećeg, osmog izdanja natječaja “Moje drago serce” planira se objava druge zbirke 40 najboljih priča s natječaja organiziranih od 2018. do 2021., te nastavak knjige “Gartlic ljubavi” iz 2018.

Natječaj “Moje drago serce” 2020. organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. (kaportal.hr)