Aktualno Sport

Postava za Švedsku i kišni Maksimir: Vatreni trebaju pobjedu, a izbornik je složio ratničku momčad


Hrvatska večeras dočekuje Švedsku u trećem kolu Lige nacija…

Švedska mora pasti za ostanak u elitnoj Ligi nacija. To je sukus najave današnjeg okršaja u kišom okupanom i potresom nakrivljenom Maksimiru, koji ćete moći gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u.

I Hrvatska i Švedska nakon prva dva kola na kontu imaju „nulericu“, pokraj stopostotnih Portugala i Francuske teško da mogu proći skupinu, pa im ostaje bitka za treće mjesto i ostanak u elitnom društvu.

Takmaci to mogu riješiti u međusobnim okršajima. Tko upiše četiri boda u dva međusobna ogleda, imat će velike šanse biti makar treći. Zbog toga je za Vatrene jako bitno večeras pobijediti. Remi ili još gore poraz uvelike bi im otežali situaciju jer Šveđanima ostaje uzvrat na domaćem travnjaku.

Kiša u Zagrebu znači težak teren
Obje reprezentacije popravile su raspoloženje pobjedama u prijateljskim utakmicama protiv vrlo dobrih reprezentacija. Hrvatska je slavila u Švicarskoj, a Švedska u Rusiji. Teško je reći tko je više podigao formu, ali ostaje činjenica da je Hrvatska kvalitetnija, barem na papiru.
Kiša u Zagrebu pada cijeli dan pa se lako može zaključiti da će teren biti dosta težak, možda i na rubu regularnosti. Logika kaže da na travnjaku nema mjesta za igrače koji nisu sto posto spremni. Na takvom terenu bit će teško igrati i potpuno spremnima, a kamoli napola zaliječenima. Treba misliti i na to da se u srijedu igra nova utakmica, i to protiv moćne Francuske. Snage se moraju pametno rasporediti, svako srljanje moglo bi biti kobno.

Kramarić ima problema s ozljedom
Stoga je logično zaključiti da izbornik Zlatko Dalić neće večeras koristiti napadača u najboljoj formi Andreja Kramarića, koji je vuče ozljedu aduktora i još uvijek osjeća bolove. Izbornik će mu vjerojatno dati još vremena da se odmori i po mogućnosti posve oporavi kako bi možda bio spreman za Francusku.

Zbog svega rečenog nema smisla forsirati, bolje je da se Krama nastavi zalječivati i koncentrirati na Francuze, a da se na teren pošalju igrači koji su spremni odgovoriti uvjetima na terenu.

Borna Barišić nije u istoj, ali je u dosta sličnoj situaciji. Barišić je također imao problema s ozljedom, no ipak se bolje osjeća. Ni on nije sto posto fit pa će mu izbornik vjerojatno dati još malo vremena da se posve zaliječi i spremi za Francusku.

Melnjak umjesto Barišića
Dalić bi protiv Švedske mogao u vatru baciti Darija Melnjaka ili možda Domagoja Bradarića. Njih dvojica potpuno su spremni, a i posve su zadovoljili na utakmici sa Švicarskom. Budući da je Melnjak igrao na mjestu lijevog beka protiv Švicaraca, logično je zaključiti da u izbornikovoj viziji ima prednost u odnosu na mladog Bradarića, koji je protiv Švicarske igrao na lijevom krilu, a na toj je poziciji nedodirljiv senator Ivan Perišić.
Da je planirao Bradarića poslati u vatru protiv Švedske, Dalić bi vjerojatno napravio obratno i Bradarića forsirao na lijevom beku. To govori čista logika, ali ono što je logično, ne mora svaki put biti i istinito. Možda nas Dalić iznenadi, iako sumnjamo, izbornik je u dosadašnjem radu pokazao da u odlučnim susretima ne voli mijenjati zamišljene ideje, a i stižu vijesti iz tabora Vatrenih koji potvrđuju naša razmišljanja.

Petković u vršku napada
Izvjesno je da će na desnoj strani biti Filip Uremović. Tin Jedvaj nije u bajnoj formi i teško da će zaigrati od prve minute. Isto tako je izvjesno da će stoperski par sačinjavat Domagoj Vida i Dejan Lovren. Dalić ih u važnim utakmicama ne voli razdvajati u kakvoj god formi bili.

Marcelo Brozović i Luka Modrić tvorit će dvojac zadnjih veznih u formaciji 4-2-3-1. Lijevo će biti Perišić, a desno najvjerojatnije Josip Brekalo. Čisto sumnjam da bi Dalić izbacio iz momčadi Brekala koji je ušao u formu i počeo zabijati, a na njegovo mjesto postavio nezaliječenog Kramarića.

Veća je šansa da Kramarić zaigra na poziciji isturenog napadača ili iza njegovih leđa, u sredini trolista. Međutim, kako rekosmo, izglednije je da će Kramarića izbornik sačuvati za Francusku, a da će protiv Švedske u vršku napada zaigrati Bruno Petković, a iza njega Nikola Vlašić. Naravno, na vratima je neupitan Dominik Livaković.

Dakle, hrvatska postava mogla bi ovako izgledati: Livaković – Uremović, Vida, Lovren, Melnjak (Barišić) – Brozović, Modrić – Brekalo, Vlašić, Perišić – Petković. (gol.dnevnik.hr)