Aktualno OG sada Ogulin

I Ogulinci na sjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Karlovačke županije

Početkom tjedna u Velikoj dvorani Obrtničkog centra u Karlovcu održana je 3. sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Karlovačke županije, u proširenom sastavu, pod predsjedanjem predsjednika Ceha Mladena Puškarića i potpredsjednika Dalibora Turkalja.

Nakon razmatranja aktualne problematike koja, posebice nakon pojave korone, muči ugostiteljske i turističke djelatnike doneseni su i određeni zaključi. Tako je zaključeno da Ceh podržava zahtjev HOK-a kojim se traži smanjenje PDV-a na hranu (uključujući pivo, vino, kavu i prirodne sokove) na 13%. Zatim, smatraju da je potrebno ukidanje mnogih parafiskalnih nameta, prvenstveno vezanih za ugostitelje (poput višekratnog polaganja higijenskog minimuma, produženja sanitarne knjižice, višestrukog uzimanja brisa čaša,…). Ceh podržava zahtjev HOK-a za ukidanje poreza na potrošnju, a pored toga će Udruženja obrtnika tražiti lokalno ukidanje (po matičnim gradovima i pripadajućim općinama). Isto tako smatraju da je potrebno uputiti dopis HOK-u za agresivniji pristup u rješavanju problema, podržati Nezavisnu udrugu ugostitelja i Glas poduzetnika vezano za boljitak cjelokupne ugostiteljske djelatnosti te ujedno se ograditi od njihovih negativnih aktivnosti prema HOK-u i HGK.
Što se tiče mjere za ugostitelje u vrijeme epidemije COVID-19, zaključeno je da će i dalje pratiti aktualne mjere, uz jednu opasku- tražit će da ugostitelji, tj.vlasnici ugostiteljskih objekata ne trebaju odgovarati za neodgovorne goste koji ne nose maske i ne pridržavaju se propisanih mjera u tim objektima. Osvrnuli su se i na potpore za ugostitelje te smatraju da treba tražiti da se potpore za ugostitelje (HZZ- Mjere za očuvanje radnih mjesta) produže do 01.svibnja 2021.godine. Bilo je govora i o akciji – prosvjedu ugostitelja u Karlovačkoj županiji te je zaključeno da će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Karlovačke županije dati podršku prosvjedu, ali ga neće organizirati.