Aktualno Županija

Dogodilo se ono čega smo se pribojavali: Korona u grupi studenata Sestrinstva na Veleučilištu, 30-ak zdravstvenih djelatnika moglo bi u samoizolaciju

Cijela grupa studenata Sestrinstva karlovačkog Veleučilišta, njih 30-ak, moglo bi završiti u samoizolaciji zbog proboja virusa. Neslužbeno saznajemo da je do sad na koronavirus pozitivno troje polaznika grupe na drugoj godini studija, a moguće da će ih biti i više.

Naime, KAportal je prošlog tjedna pisao o apsurdu da studenti (tekst), koji su svi bez iznimke zdravstveni radnici, polaze predavanja uživo a svi ostali smjerovi na Veleučilištu online, no bez obzira na upozorenja i samih studenata, pa i nas koji smo pisali o tome, predavanja na Sestrinstvu kao izdvojenog pogona Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, nastavljena su uživo.- Preporuke Ministarstva znanosti i Sveučilišta u Rijeci jesu da se nastava na svim studijskim programima izvodi izravno na Fakultetu (in situ ili u živo) uz pridržavanje epidemioloških mjera. Osim toga postoji mogućnost izvođenja nastave primjenom hibridnog modela koji uključuje online nastavu do 40 posto, a ostatak nastave se izvodi on situ. Preporuka je da studenti prve godine studija imaju nastavu prvenstveno in situ, kazala je za KAportal prodekanica za nastavu Daniela Malnar. Također, navela je da je u izjavama ministra bilo rečeno da se obrazovanje zdravstvenih djelatnika ne može odvijati na daljinu, jer potrebne vještine se ne mogu savladati online.

– Napominjem da su svi studijski programi akreditirani za in situ nastavu koja dozvoljava 40 posto izvođenja programa online ukoliko ne postoje drugačiji naputci. U protivnom se akademska godina dovodi u pitanje, kazala nam je Malnar.No koliko se tko na nastavi pridržavao epidemioloških mjera je isto upitno, jer je jedan zaraženi student zarazio još njih nekoliko, a cijela grupa mogla bi završiti u samoizolaciji, ako već nije.

Zdravstveni sustav je ionako preopterećen primanjem pacijenata uslijed epidemije, pa se nametnulo pitanje zašto se na karlovačkom Veleučilištu održavaju predavanja za zdravstvene djelatnike uživo, kad se ne radi o praktičnom radu. Virus se tako probio u jednu grupu Sestrinstva, pa sporadično i u više zdravstvenih ustanova od Karlovca do Zadra.

Po saznanju za proboj virusa smo za komentar ponovo zatražili Danielu Malnar, prodekanicu za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, a dobili samo šturi odgovor: “Za sada nemamo takvu informaciju od epidemiologa”. Zanimljivo jer bi prodekanica ipak trebala znati da epidemiolozi više niti ne izvještavaju o zarazi, već to čine zaražene osobe, kako bi epidemiolozi dalje utvrđivali svoje kontakte.

Ono čega smo se pribojavali i na što smo upozorili, nažalost se ipak dogodilo. (KAportal)