Aktualno OG sada Ogulin

Dr. Alena Furić i njen “tim” u borbi s koronavirusom

Medicinskom osoblju u ovoj borbi s koronavirusom sigurno nije lako. Pogotovo kad znamo da imamo milijune “epidemiologa” i “stručnjaka” koji javno iznose svoja mišljenja i uvjeravaju nas u ispravnost njihovih  stavova.

Dr. Alena Furić, pomoćnica ravnatelja ogulinske bolnice za kvalitetu i voditeljica  Kriznog stožera bolnice i Covid ambulante, danas je bila gošća u programu Radio Ogulina u emisiji “Oči u oči”, zajedno s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem, te progovorila o aktualnoj situaciji u ogulinskoj bolnici, zahvalivši zaposlenicima Radio Ogulina što su joj dali priliku da slušatelje upozna sa trenutnim problemima. A oni nisu mali!

Naime, u bolnici su, nakon proboja virusa, izvršili reorganizaciju i nastoje da sve funkcionira normalno. Ovaj tjedan u Ogulinu su  oboljele 44 osobe, odnosno toliko je pozitivnih nalaza testova poslanih iz naše bolnice, 15-oro hospitaliziranih   ima blažu kliničku sliku i stabilno su, a među njima je nekoliko Ogulinaca. Virus nije ušao sa covid odjela, već preko 4 pacijenta koji nisu imali simptome. Nalaz brisa se nije imao vremena čekati i to je bio razlog proboja virusa. Riječ je o  pacijentima koji su trebali hitno zbrinjavanje.

“U samoizolaciji je 41 djelatnik bolnice, od toga 7 liječnika, 30 sestara i 4 spremačice. Ima 16 pozitivnih nalaza kod osoblja. Nije točno da sa pacijentima rade zaraženi liječnici. Osoblje je hitno testirano i nije se dogodilo da je pozitivna osoba radila s pacijentima” -istakla je dr. Alena Furić.

Od početka pandemije dobro surađuju sa karlovačkom bolnicom, naglasila je, te smatra da je ovakav način rada nužan.

Popunjeno je 15 kreveta na covid odjelu, a na raspolaganju ih je trenutno 18. Respiratora ima 5 i svi su slobodni.

Medicinsko osoblje pod punom opremom ulaze u vizite i kod pacijenata i za sad se jako dobro snalaze. Zahvalila je mladim liječnicima i svim sestrama koji nisu pitali “Zašto ja”.

Sugrađanima je poručila da budu odgovorni, jer liječnici i osoblje su danima u bolnici, ne gledaju tko je u kojoj smjeni, dolaze kad god treba, sve nekako liči na ratno stanje. Stoga moli pacijente  kad dolaze u bolnicu neka točno odgovore što ih pitaju, jer se događa da čovjek iz samoizolacije potpiše da nije sumnjiv. Točna informacija  im je jako bitno radi razine zaštite. Time će im znatno olakšati posao.

Najgore tek dolazi, smatra dr. Furić, a veliki su problem starački domovi, jer njihovo osoblje nije educirano i nema opreme za brigu o tim pacijentima.

Osvrnula se i na pomoć Grada Ogulina, zahvalivši gradonačelniku Domitroviću  što se aktivno uključio u nabavku potrebne opreme. I on je, pak, zahvalio medicinskom osoblju na svim naporima u sprečavanju širenja virusa.